Praksis i verdens største sykkelritt

Andreas Gilje Heiberg i Frankrike på praksis.

Andreas Gilje Heiberg har den siste tiden jobbet med Tour de France. Foto : Privat.

Tredjeårsstudentene på bachelor i sport management er i disse dager i praksis.  For Andreas betyr det arbeid med Tour de France og Giro d'Italia.

Andreas Gilje Heiberg har praksis i det relativt nyetablerte selskapet Safe Cycling AS fra Drammen. Virksomheten ønsker å hjelpe til med organiseringen og sikkerheten rundt store sykkelritt, og driften er basert på merking av store sykkelritt slik at syklister og tilskuere skal være trygge under etappene.

- Vi setter opp elektroniske skilt/enheter på plasseringer gitt av arrangøren før start. Dette på plasseringer som er potensielt farlige for ryttere og biler, som for eksempel fartsdumper, u-svinger og hindringer i veibanen. Disse enhetene har også alarm slik at det blir enklere for ryttere og biler å bli oppmerksomme på hindringene, sier Heiberg.

Istedenfor på skolebenken på studiested Lillehammer har Andreas brukt den siste tiden på å reise Frankrike rundt. Safe Cycling AS fikser alt fra frakting og vedlikehold, til å sette opp og ta ned enhetene. Sammen med flere kolleger har han kjørt rundt og satt opp skiltene, for deretter å ta de ned igjen etter at syklistene har passert.

Syklister på en etappe av Tour de France.

Heiberg er med på å sørge for sikkerheten under Tour de France.

- Under Tour de France var min hovedoppgave å lære hvordan ting fungerer og hjelpe til der jeg kan. Under Giro d'Italia vil jeg få mer ansvar, og være mer delaktig i logistikken av å planlegge ruter og beregne hvor mye tid alt vil ta. I tillegg jobber jeg litt med markedsføring i sosiale medier, forteller han.

Andreas hadde i utgangspunktet tenkt å reise på utveksling dette semesteret, men covid-19 satte en stopper for dette. At han i praksisen får internasjonal erfaring fra sykkelritt i Frankrike og Italia blir dermed et godt plaster på såret.

- Når utvekslingen ble avlyst kunne jeg ikke fått en bedre praksis. På mange måter får jeg nå oppleve og lære det jeg ville på utveksling, med tanke på kultur, språk og opplevelser. Det er godt å få lære hvordan teorien fra studien kan brukes i praksis.

Han trekker fram teorier rundt ledelse og arbeidskultur som han har lært om på studiet som spesielt relevant for praksisen han nå er i. Til sommeren er han ferdig med bachelorgraden. Hva fremtiden vil bringe har han ikke bestemt seg for.

- Jeg er forberedt på å ta en master, da jeg ikke har tenkt så mye på hva jeg vil jobbe med. Men det er klart at jeg ønsker en variert jobb der jeg får kombinert teoretiske og praktiske egenskaper slik at hver dag ikke blir lik.