- Planen er å jobbe som lærer

Tuva er utdannet grunnskolelærer, men likte seg så godt ved studiested Hamar at hun deretter valgte å studere Årsstudium i norsk. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Årsstudium i norsk er kunnskapsrikt, spennende og krevende, forteller Tuva April Gjervan. Hun elsker høgskolen og studenttilværelsen på Hamar.

Tuva er 24 år og kommer fra Trondheim. Fra før av har hun fullført grunnskolelærerutdanningen for 5-10. Trinn her på Hamar. Tuva er derfor på sitt femte år som student på Hamar, og trives veldig godt. Tuva valgte å studere Årsstudium i norsk for å utvide fagkompetansen sin. Etter årsstudiumet håper hun å få seg jobb som lærer.

- Årsstudium i norsk er veldig spennende, men tidvis er det også krevende. Det er mye å sette seg inn i og en del pensum. Grammatikken kan være komplisert i starten, men når man

knekker koden, så får man en dypere forståelse av sitt eget språk, forteller hun.

Studiehverdag med mye selvstudium

Årsstudium i norsk er både for deg som ønsker et enkeltstående studium, for deg som vil ta norsk som del av en integrert lektorutdanning eller som en del av en bachelorgrad. Tuva forteller at de har tre forelesninger i uka som varer i fire timer. I tillegg blir det en del selvstudium.

- Studiet er delt i to hovedtemaer: språk og litteratur. Forelesningene er delt i to, slik at begge temaene er tilstede på forelesningene.  Forelesningene består av vanlig forelesning, diskusjoner og noen oppgaver. Oppmøte er ikke obligatorisk, men foreleserne anbefaler oss å møte opp.

Tuva roser foreleserne som kan faget sitt og «alltid» har svar på det hun og medstudentene måtte lure på.

- Ellers er det mye pensum som skal leses, så det blir en del selvstudium i løpet av en vanlig uke. Men det er også mulig å kombinere studiet med deltidsjobb.

- Styrker min norske identitet

Det beste med studiet er at Tuva føler at hun får en dypere forståelse av språket sitt og at studentene får et dypdykk i det norske, noe som styrker den norske identiteten hos studentene.

- Vi lærer om hvordan språket er satt sammen, og hvorfor det er satt sammen slik. Jeg liker veldig godt å lære om hvordan og hvorfor folk snakker slik de gjør, både i Norge og ellers i verden.

Ellers lærer de også om verktøy til å analysere tekster og å sette de inn i en historisk kontekst. De får innsikt i hva som kjennetegner de historiske epokene. Noe som Tuva også syns er interessant er å lære om gammelnorsk og å lese norrøne tekster. Hun mener studiet passer for de aller fleste.

Jente som står med en bok i naturen.

I snart fem år har Tuve studert på studiested Hamar. Foto : Høgskolen i Innlandet.

- Det er spennende for alle, selv om du ikke brenner for norskfaget. Studiet gjør at du får et bedre forhold til språket, litteraturen og litteraturhistorien. Når det gjelder forkunnskaper så lønner det seg å være stødig i norsk skriftlig og muntlig, da det ikke er et kurs for å lære seg norsk. Det er en fordel å ha hatt noe grammatikk før, men er absolutt ikke et must!