Masterstudent med barn - slik får Andrea det til

Studentambassadør Andrea med sine to små barn.

Covid-19 gjør at det blir mye digital undervisning hjemmefra for tobarnsmor Andrea. Foto : Privat.

Andrea søkte videre studier hos oss etter fullført bachelorgrad.. Det har hun ikke angret på.

- Jeg er svært tilfreds med mitt valg. Personlig er jeg helt avhengig av å føle at jeg utvikler meg hele tiden. Føler du det samme, kan etter- og videreutdanning være akkurat det du trenger.

Rundt 20 prosent av studentene i Norge har barn ifølge undersøkelsen Eurostudent, og 25-åringen fra fjellbygda Røldal er blant dem.

Med trening og god planlegging klarer Andrea å kombinere familielivet med master i folkehelsevitenskap ved Høgskolen i Innlandet.

- Jeg tar livet med ro, og aksepterer ting som de kommer. Jeg kan for eksempel ikke forutse at et av barna mine blir syke en dag slik at jeg ikke får studert. Men regelmessig trening er viktig og gir meg energi til både studier, barn, mann og deltidsjobb, sier Andrea.

Fullt program fra morgen til kveld

En vanlig dag for Andrea starter med å stå opp og levere ungene i barnehagen. Covid-19 gjør at det blir mye digital undervisning, så fra rundt 09.00 til 13.45 er hun vanligvis på Zoom med sine medstudenter, etterfulgt av lesing i en times tid før en kort treningsøkt og middag med familien.

Deretter blir det kvalitetstid med barna til leggetid rundt 19.00, etterfulgt av noen timer med studier før dagen ofte avsluttes med litt sauna eller tv-titting.

- Jeg prøver å balansere hverdagen på en så bra måte som mulig. Jeg følger godt med på forelesninger, jobber med skole når jeg kan og passer på at jeg ikke tar på meg for mye.

Hun er straks ferdig med det første semesteret på mastergraden, som hun tar på fulltid. Etter at hun ble mor mener hun selv at hun har blitt langt flinkere til å prioritere tiden, og hente nødvendig energi.

- Tenk over hva som gir deg energi, hva som får deg til å føle deg ovenpå og prioriter de tingene. Mine energibringende aktiviteter er løping, spise god mat, henge med venner og være med familien.

Fleksibelt studium på Elverum

Studenter med barn er en gruppe som må kombinere ulike roller og ansvarsoppgaver i hverdagen. De er foreldre, kanskje ektemann og/eller deltidsansatt. Men de er også studenter som må forholde seg til både forutsette og uforutsette utfordringer i hverdagen.

- Jeg leser når jeg kan, men passer også på å få hvilt nok. Dersom jeg ikke sover er det liten nytte i å lese mye. Men covid-19 har på enkelte områder gjort situasjonen litt mindre utfordrende. Det er mye digital undervisning til faste tidspunkt i ukedagene, og den fleksibiliteten gir meg en enklere hverdag slik at jeg lettere kan kombinere alle mine plikter, sier Andrea.

Bachelor og master ved Høgskolen i Innlandet

Kjærligheten fikk henne til å flytte fra Røldal til Lillehammer i 2014. Trening, ski, fjellturer og reising har alltid vært blant hennes store fritidsinteresser, og derfor falt det naturlig å starte på bachelor i idrettsvitenskap ved studiested Lillehammer. I løpet av bachelorgraden fikk hun to barn, som nå er 4 og 1 år. Hun brukte derfor litt ekstra tid på å fullføre graden, men det stoppet henne ikke fra å ville studere videre hos oss, snarere tvert imot.

- Bachelorgraden var spennende, men det er først nå på masternivå jeg virkelig føler at jeg studerer noe jeg brenner for. Det første semesteret har vært utrolig givende. Jeg lærer utrolig mye og føler at jeg kommer til å ha utbytte av det jeg lærer både i en fremtidig jobb og i privatlivet.

Andrea leser for et barn i en seng.

Kvalitetstid med barna er en viktig del av hverdagsrutinen for Andrea.

-Trygt å studere videre ved HINN

Overgangen fra studier på bachelornivå til master har for Andrea resultert i at hun studerer på et nytt studiested hos oss. Hun bor fortsatt med familien på Lillehammer, men studerer på studiested Elverum.

- Da jeg kom inn på masterstudiet økte lysten for videre utvikling, og det førte meg tilbake til skolebenken. Jeg synes også det var fint og trygt å fortsette med studier ved samme utdanningsinstitusjon da jeg kjenner mange rutiner ved organisasjonen og vet at det er gode forelesere her.

Andrea beskriver sin tilværelse som en ansvarsjobb på 24 timer. Men samtidig gir studiet henne både kunnskap og glede i hverdagen som gjør det verdt innsatsen.

- Jeg ønsker å lære mer om hvordan helsen henger sammen med alle faktorer vi mennesker utsettes for. Hvordan det påvirker det sosiale og det psykiske, og hva samfunnet, staten og den enkelte kan gjøre for å bedre dette.

Å ta master åpner nye dører for lærdom og gir større muligheter for jobb i fremtiden. Det er også en viktig motivasjonsfaktor.

- Læringsutbyttet for meg personlig har vært enormt, og det er selvfølgelig en fordel at det blir lettere for meg å finne jobb når jeg ferdigutdannet. En master viser at man er villig til å ta det ekstra steget.