- Jeg sitter igjen med gode minner

Portrettbilde av Georg Fredrik Østerås.

Våren 2018 fullførte Georg Fredrik Østerås Bachelor i agronomi ved studiested Blæstad.

Georg Fredrik Østerås fullførte i vår Bachelor i agronomi. Det siste semesteret var han på et vellykket utvekslingsopphold i Canada.

- Jeg og to andre medstudenter var interessert i å dra på utveksling. Blæstad har kontakt med mange universiteter i utlandet, og vi valgte å dra til Lakeland College i Canada, som blant annet tilbyr landbruksstudier.

Feiret nyttår i Canada

I romjula 2017 reiste dermed Georg over til Canada, og feiret nyttårsaften i Edmonton, Alberta. Deretter ventet mange nye og spennende opplevelser.

- På skolen møtte vi vennlige og hjelpsomme ansatte som hjalp oss med alt det formelle og boplass. 8 januar startet semesteret, og vi fikk møte våre nye medstudenter. Allerede første dag ble vi invitert hjem til det som senere ble kompiser og venninner. De fleste av studentene bodde på campus, enten i leiligheter eller på et slags internat. Dette gjorde at fritiden ble svært sosial, med kort avstand til både skole og venner.

Studerte produksjonsfag tilpasset canadiske forhold

Kort tid etter ankomst i Vermilion der han studerte, ble han med på å kjøpe en bil de kunne benytte seg av. Denne ble hyppig brukt i løpet av de fire månedene han bodde i Canada.

- Vi kjørte blant annet til Banff i Rocky Mountains, der vi tok ei langhelg på ski. Ellers kjørte vi så ofte som mulig og besøkte hjemgårdene til klassekamerater.

Faglig tok han fire fag på Lakeland; to plantefag, et økonomifag og jordlære. Produksjonsfagene var tilpasset canadiske forhold, men mye av det kan også overføres til landbruket i Norge.

- Jeg synes det var interessant å lære om tankemåten til canadiske bønder og ulike strategier i produksjonene. I tillegg fikk vel alle hevet engelskkunnskapene et par hakk. Jeg og de andre som reiste på utveksling sitter igjen med gode minner, nye venner over dammen og en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

Georg 2.jpg.

Skal ta over hjemgården

22-åringen kommer fra Verdal i Trøndelag, og planen er på sikt å ta over hjemgården. Derfor ønsket han først å ta et studieløp han vil ha nytte av som gårdbruker.

Jeg valgte å ta Bachelor i agronomi på Blæstad siden studiet kombinerer både husdyrfag og plantefag, i tillegg til blant annet økonomi, i-mek og feltarbeid. Denne allsidige kompetansen vil jeg dra nytte av når jeg senere skal drive gård med korn og melkeproduksjon.

Jobber som forsøkstekniker

Etter vårsemesteret var han ferdig med bachelorgraden. Men han er ennå tett på Blæstad-miljøet, men nå som del av arbeidslivet og ikke student.

-Jeg ble ferdig i juni 2018, og nå jobber jeg som forsøkstekniker på Graminor, 10-15 steinkast fra Blæstad. Det er ingen tvil om at studiet var med på å gjøre meg aktuell for den jobben jeg har nå, og jeg har ikke minst fått kunnskap om praktisk gårdsdrift som jeg vil dra nytte av senere.

- Et lærerikt studium

Georg roser sammensetningen av fag på Blæstad, og spesielt trekket med å hente inne gjesteforelesere med spisskompetanse på sitt fagfelt. I løpet av de tre årene der lærte han mye han har nytte av i ettertid.

- Jeg lærte om alt ifra ventilasjon i husdyrbygg, virkning av sprøyting, jordarbeiding og fôring av melkekyr. Blæstad har delt opp hvert semester i to «blokker», noe jeg synes fungerte bra. Dette gjør at man kan ha fokus på et eller to fag til enhver tid, før man avlegger eksamen og går videre til neste fag.

Han beskriver Bachelor i agronomi som variert, sosialt og minnerikt, og det aller beste var at han fikk økt sin kompetanse, i tillegg til at han fikk reise på utveksling.

- Jeg synes Blæstad er et akkurat passe stort studiested. Hit kommer det studenter fra hele Norge, og man får fort gode venner! Jeg møtte mange personer med samme interesser som meg, og kommer til å ha glede av dette også etter at jeg er ferdig med studiene mine.

Hvem tror du dette studiet passer for?

- Personer som ønsker å lære mer om landbruk, både det tradisjonelle og fremtidige løsninger.