INNStart - en introduksjon til studenttilværelsen

Studenter samlet ved Terningen Arena ved studiestart høsten 2019.

INNStart arrangeres i starten av uke 34 i forbindelse med studiestart. Her fra fjorårets studiestart på Elverum.

Er du ny student på års- eller bachelornivå? Da vil INNStart trolig være ditt første fysiske møte med HINN. Her får du vite mer om tiltaket.

Som ny student ved Høgskolen i Innlandet er det viktig for oss at du får et godt førsteinntrykk av både Innlandet og studiestedet ditt. INNStart er et tiltak som skal være med på å sikre at du trives fra første dag som student, og får en så god start som mulig på studenttilværelsen.

- Her får du møte dine medstudenter og fagansatte på studiet ditt før Fadderuka begynner. Hensikten er du skal bli kjent med dine omgivelser, og tidlig bli trygg i den nye rollen som student og få svar på dine spørsmål, sier prorektor utdanning, Stine Grønvold.

Roses av tidligere deltagere

Flere av våre nåværende studenter har tidligere deltatt på tiltak med mange likhetstrekk med INNStart. Haakon Lund Wiken og Thea Bowitz Nedregaard er to av dem. Haakon startet på økonomi og administrasjon høsten 2019.

- For meg var det glimrende med en start hvor fokuset ligger på å forberede alle på det som kommer, både faglig og sosialt. Jeg kom rett fra videregående, og vil absolutt rose opplegget som nå er videreført med INNStart. Det som gav meg mest var det å bli kjent med foreleserne, og at jeg tidlig ble informert om opplegget i hvert enkelt fag.

Haakon Lund Wiken startet sine studier ved HINN høsten 2019. Foto : Privat.

Under INNStart blir du som ny student inkludert i små grupper, der du forhåpentligvis blir kjent og trygg på dine medstudenter, studiet i seg selv og de fagansatte. Her får du både praktisk informasjon i forbindelse med studiestarten, samt vite mer om hvordan det faktisk er å være student.

Thea startet på bachelor i økonomi og administrasjon i 2018, og har gjennomført et lignende opplegg som Haakon.

- Det beste var at jeg ble kjent med medstudenter før vi begynte å feste. Siden vi ble delt inn i små grupper fikk vi et knippe personer vi tidlig ble kjent med. Det er mye nytt man skal sette seg inn i når man begynner med høyere utdanning, og dette opplegget gjorde at vi fikk en myk start.

Thea har to år bak seg som student ved HINN. Foto : Privat.

- Vi håper med dette å skape en god kultur på de enkelte studiene fra dag en. For å få til dette må vi med INNStart gi studentene relevant aktivitet og jobbing med fag allerede fra første dag for å sikre gode arbeidsvaner, forteller Grønvold.

Samles i små grupper

Planen er at studentene først skal samles i smågrupper, så deretter i litt større grupper før alle til slutt skal inkluderes i Fadderuka. INNStart arrangeres før Fadderuka, blant annet fordi vi ønsker at alle de nye studentene først skal bli kjent med hverandre i små grupper uten alkohol.

I disse gruppene møter du andre studenter med det til felles at dere har valgt samme studium. Forhåpentligvis kan dette binde dere sammen, gjør dere alle mindre usikre og gjøre at dere sammen kan gå Fadderuka i møte med litt lavere skuldre, sier Grønvold.

Vil bidra til et godt studentliv

Håpet er at INNStart som tiltak vil sikre studentene et tilfredsstillende studentliv med gode resultater på eksamen, og hindre frafall.

- Mange studenter er veldig spente på sitt studium og hva det vil si å være student når de kommer til studiestedet sitt for første gang. Samtidig er de klare for å bli kjent med sine medstudenter og jobbe faglig. Med INNStart får de raskt informasjon og svar på sine spørsmål før de som ønsker det kan kose seg i Fadderuka.

- Bli med på alt

Thea har nå straks fullført to år som student hos oss. For å få en så god studiestart som mulig har hun følgende råd til deg som ny student.

- Bli med på alt av opplegg som tilbys i starten, selv om det kan bli litt stressende til tider. Dette er perioden det er lettest å bli kjent med nye mennesker. Jo flere du møter, jo større er sjansen for at du finner nye venner og noen du kan samarbeide med også faglig.

- Som ny til høyere utdanning bør du suge til deg så mye informasjon som mulig. Skap nye og spennende relasjoner, det vil du aldri angre på. Ikke minst jobb med studieteknikk – lag en strukturert plan som fungerer for deg, råder Lund Wiken.