Husk å søke studielån

Profilbilde av Nina Schanke Funnemark

Nina Schanke Funnemark er administrerende direktør i Lånkassen. Foto : Lånekassen.

Er du student i løp eller har fått tilbud om studieplass? Da kan du nå søke om lån og stipend.

Som student er det mye å tenke på opp mot semesterstart, og kanskje spesielt i år på grunn av covid-19. Derfor kan det være lurt å være tidlig ute med å søke om lån og stipend. Har du fullført videregående nå i vår, må du vente til du har fått studieplass før du kan søke om studielån. Men om du ønsker lån og stipend til høstsemesteret bør du søke så fort du eventuelt får tilbud om og takker ja til studieplass, oppfordrer Lånekassen.

- Søk så tidlig som mulig

- Vårt tips er å søke så tidlig som mulig, og søker du allerede nå, har du penger til studiestart, sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, i en pressemelding.

Hovedopptaket er 20. juli for deg som søker studieplass for første gang. Elever som kommer rett fra videregående må vente til etter opptaket i juli og takket ja til studieplass før de søker.

Du søker fra Dine sider på nettsidene til Lånekassen. Studenter kan få 123 519 kroner i basislån for studieåret 2020-2021. For studenter i Norge utbetales lån og stipend for neste studieår tidligst i august. Inntil 40 prosent av dette beløpet kan bli gjort om til stipend om du består utdanningen din, hvis du ikke bor sammen med foreldrene dine, samt har inntekt og formue under de fastsatte beløpsgrensene.

Fristen for å søke lån og stipend for hele året eller bare høstsemesteret 2020 er 15. november.

Når du har søkt, må følgende være på plass for at du skal få pengene på konto:

• Du må ha studieplass
  • Du må signere avtalen om stipend og/eller lån
  • Du må ha gyldig kontonummer

Flere nye ordninger

Lånekassen innfører i år flere nye ordninger som er ment å gjøre det lettere å ta utdanning for voksne, finansiert av Lånekassen. Det inkluderer blant annet:

• Bedre vilkår for de som vil studere deltid, slik at det blir enklere å studere ved siden av jobb
  • Bedre ordninger for de over 45 år, da disse nå kan få fullt lån til de er 50 år (tidligere var grensen på 45 år)
  • Er du over 30 år, kan du få et ekstra lån. Det samme gjelder for de over 18 år som har barn under 16 år.

- Det som passer for en yngre student uten større økonomiske plikter, passer nødvendigvis ikke for voksne med familie og boliglån. De nye tiltakene vil samlet sett gjøre Lånekassen bedre tilpasset fremtidens arbeidsmarked og behovet for livslang læring, sier Funnemark.