Høgskolen markerer Bokåret 2019

Illustrasjonsbilde gamle salmer

I anledning Bokåret 2019 arrangeres fagseminaret Salmen i skriftkulturen på campus Hamar den 30. oktober.

I år er det 500 år siden de første norske trykte bøkene kom ut. Det må markeres!

På Hamar markeres Bokåret 2019 med en rekke arrangementer i månedsskiftet oktober/november. Høgskolen i Innlandet er en av samarbeidspartnerne, sammen med Hamar bibliotek, Statsarkivet i Hamar, Anno museum Domkirkeodden, Hamar bispedømme og Hamar katedralskole.

Fagseminar

Høgskolens bidrag til markeringen er fagseminaret "Salmen i skriftkulturen", onsdag 30. oktober kl. 09.00-13.00 i Auditorium 4, Campus Hamar.

De to første trykte bøkene, Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiense, var kirkelige bøker. Seminaret på høgskolen løfter samtidig fram jubileer for tre andre bøker med betydelig innflytelse på norsk skriftkultur. I 1569 utkom Hans Thomissøns Den danske Psalmebog, den første autoriserte salmeboka i Danmark-Norge etter reformasjonen. Til påske i 1869 utga Elias Blix – anonymt – det første heftet av Nokre Salmar. I oktober samme år ble Magnus Brostrup Landstads Kirkesalmebog autorisert, og året etter forelå den i trykt utgave. Disse bøkene har hatt stor betydning for utviklingen av norsk språk og litteratur.

Ved Institutt for humanistiske fag drives det mye forskning på skriftkultur og bokhistorie, og det vil bli innlegg fra alle de tre fagseksjonene norsk, engelsk og KRLE.

Hovedgjesten Eyvind Skeie er kanskje mest kjent som tekstforfatter til barne-TV-serier som "Portveien" og "Sesam stasjon", men han er også en av de mest sentrale nålevende norske salmedikterne, blant annet kjent for adventssalmen "Tenn lys! Et lys skal brenne".

I tilknytning til seminaret vil høgskolebiblioteket ha en temautstilling.

Programmet

09.00 Åpning av seminaret. Prodekan for forskning Susan Nacey.
09.15 Anders Aschim: Frå messebok på latin til salmebok på norsk. 1519 – 1569 – 1869.
09.45 Eyvind Skeie: Litteratur og lovsang.
10.30 Kaffepause.
11.00 Christina Sandhaug: Et helt eget rom. Mary Sidneys salmegjendiktninger i tidligmoderne skriftkultur.
11.30 Per Kristian Aschim: Biografisk salmediktning? Landstads «Jeg vet mig en søvn i Jesu navn» – revisited.
12.00 Åge Haavik: Kjennetegn – ikke definisjon. Om enheten av to kunstverk.
12.30 Ole Karlsen: Salmen, «second-order-meaning» og salmen som «art song». Allsang. Tonefølge: Roger Andreassen, harmonium.