Her lever du rimelig på studentbudsjett

Økonomisk kan det være gunstig å studere i Innlandet, kontra storbyene i Norge. Foto : Colourbox.

En av de første utfordringene studentene står ovenfor i studietiden, er hvordan man skal få studielånet til å strekke til. Hvilket studiested du velger, spiller i stor grad inn på hvor mye du får ut av pengene.

Tabell med leiepriser

Tall fra SSB viser en klar sammenheng mellom størrelsen på byen og leieprisen.

Fikk råd til mer på Hamar

Mathilde Kvernland flyttet fra Sunnmøre for å ta en bachelor i animasjon og digital kunst, ved studiested Hamar.

Mathilde Kvernland

Ved å studere på Hamar, fikk Mathilde Kvernland råd til å ta med seg hesten på flyttelasset. Foto: Mathilde Kvernland

- Jeg vurderte å studere ved private skoler i Oslo og Trondheim, men rundt 100.000 i skolepenger, i tillegg til andre utgifter relatert til det å leve i en storby, overbeviste meg om å studere på Hamar, forteller Kvernland.

Kunne ta med seg hesten på flyttelasset

Boutgifter var spesielt viktig for Kvernland, siden hun ønsket å ha med seg hesten sin på flyttelasset.

- Nå betaler jeg ca. 4000 kroner for leie av leilighet og 4000 kroner for boksleie til hesten min. Dette går akkurat med studielånet, noe som hadde vært umulig i de fleste storbyene i Norge, forteller hun ivrig.

Velger å studere videre på Hamar

Kvernland er nå ferdig med bachelorgraden i animasjon og digital kunst, men trives så godt som student på Hamar at hun fortsetter med Årsstudium i Augmented and Virtual Reality. Det er et videreutdanningstilbud for studenter med minimum en bachelorgrad.

- Helt ærlig så tror jeg ikke at jeg hadde fått økonomien til å gå rundt, om jeg skulle studert i en mye større by. Det er ikke mange offentlige høyskoler som tilbyr studier innen mitt fagområde, og på det nivået som jeg er på utkikk etter.

Kvernlands beste råd til kommende studenter

Selv har hun følgende råd til studenter som er usikre på hvordan de skal få det til å gå rundt, økonomisk.

- Lag mat hjemme så ofte som mulig, og ikke drikk alkohol hver helg. Det er dyrt i lengden. Vær oppmerksom på matsvinn, så sjekk kjøleskapet jevnlig for å se om noe er i ferd med å gå ut på dato. Ellers prøver jeg å ikke kjøpe for mye merkelær, og jobber litt ved siden av, avslutter hun.

Sparte hundretusener på å studere på Lillehammer

Maurits Wesøe har tatt en bachelor i Organisasjon og ledelse, ved studiested Lillehammer.

Maurits Wesøe

Maurits Wesøe mener han har spart opptil 250.000 kroner på å studere på offentlig høgskole. Foto: Maurits Wesøe

- For min del var det avgjørende at dette studiet var gratis, forteller Wesøe, og legger til at han sparte mellom 200.000 og 250.000 kroner i studieavgift, ved å velge Lillehammer foran privatskoler i Oslo som tilbyr studier innen samme fagområde.

Anbefaler offentlig utdanning over privat

Wesøe råder fremtidige studenter til å tenke nøye gjennom det økonomiske, knyttet til det å studere ved en offentlig høgskole eller universitet, kontra privatskoler.

- Om du kan, så velg en utdannelse som er gratis. Det er unødvendig å få flere hundre tusen kroner ekstra i studielån om du kan studere mer eller mindre det samme på en offentlig skole uten høye studieavgifter, råder han.

Mener det er lettere å få seg deltidsjobb i Innlandet

Linn Blumenthal har bodd tre år på Lillehammer, for å ta en bachelorgrad i psykologi. Også for henne var økonomi et viktig argument når det gjaldt valg av studiested.

Linn Blumenthal

Linn Blumenthal tror det er flere fordeler ved å studere på mindre steder, kanskje spesielt at det er lettere å få seg deltidsjobb ved siden av studiene.

- Bachelor i psykologi tilbys i de store byene, men der må man regne med at en langt større del av stipendet går bort til husleie, hevder Blumenthal.

Blumenthal mener også at det er enklere å få seg deltidsjobb i de mindre byene, siden det ikke er like mange som er på jakt etter deltidsstillinger.

Anbefaler å jobbe ved siden av studiene

- Jeg vil absolutt anbefale å søke etter en deltidsjobb ved siden av studiene. Helst en som er relevant for utdanningen man tar, råder hun.

Selv har Blumenthal jobbet i omsorgsbolig under hele studietiden, og lært mye hun kan bruke i studiet og knytte til faget.

- Jobben har gitt meg større økonomisk frihet, i tillegg til at fremtidige arbeidsgivere forhåpentligvis vil se at jeg har stor arbeidskapasitet, siden jeg har klart å håndtere jobb og studier samtidig.

Betaler lite og bor nære

studiested Blæstad, like utenfor Hamar, har Siri Josefine Mo tatt en bachelor i Agronomi. Med om lag 220 studenter og studenthybler på studiestedet fant hun seg godt til rette på gården, kun åtte kilometer fra Hamar sentrum.

Siri Josefine Mo

Siri Josefine Mo har hatt mange økonomiske fordeler ved å studere på Blæstad. Foto: Siri Josefine Mo

- Sammenlignet med venner som valgte å studere andre steder vil jeg i etterkant si at jeg kom veldig godt ut av det både faglig og økonomisk. Jeg har betalt lite og bodd nær skolen, så da har jeg hatt anledning til å spare og ikke være supernøye på alt jeg kjøper, forteller Mo.

Lever godt på landet

Videre forteller Mo at økonomien ikke var avgjørende for valg av studiested og utdanningsretning, men at det likevel har vist seg å være en stor fordel for henne.

- Jeg betaler under halvparten av det vennene mine har gjort i storbyene, og faktisk i mindre byer også. Ved å bo på landet har man også ofte mulighet til å ha med kjæledyr, og man får en deilig ro man ikke nødvendigvis får i storbyene, forteller hun videre.