Halvorsen med bok om motstandsfolk

Historiker Terje Halvorsen er ute med bok om kommunistiske motstandsfolk.

Halvorsen er professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet. På frigjøringsdagen 8.mai, 75 år etter at nazistene kapitulerte, gir han ut boka «Fordømt, forfulgt og fortiet. Historien om den kommunistiske motstanden i Norge 1940- 1945».

79-åringen vokste opp under krigen. Foreldrene var del av denne kommunistiske motstandsbevegelsen, og familien flyktet til Sverige.

I et intervju med Dagsavisen forteller han at denne boka betyr spesielt mye for ham.

– Med denne boka vil jeg hedre foreldrene mine og de som kjempet, sier Halvorsen i et intervjuet.

Halvorsen mener kommunistenes rolle under andre verdenskrig er et fortiet og underkommunisert kapittel i norsk historie.

– Den kommunistiske motstanden var en torn i øyet på resten av motstandsbevegelsen, sier han til Klassekampen.

Gode anmeldelser

Boka får gode anmeldelser i flere av de største avisene.

VGs anmelder Guri Hjeltnes skriver at boka er "tettpakket, velskrevet og med friske spark til historikerkolleger og mediefolk som han mener tar feil eller underkjenner kommunistenes motstandsinnsats og nasjonale holdninger under okkupasjonen."

Dagbladets Jan-Erik Smilden skriver: "Denne boka kan godt sies å være Halvorsens livsverk – han har brukt femti år på å ferdigstille den. Han har trålet de arkiver som finns, og han har intervjuet så mange overlevende som det har vært mulig. Dette er den ultimate fortellingen om kommunistenes krigsinnsats."