Gudmund Moren slutter i programrådet for Litteraturhus Lillehammer

Portrett Gudmund Moren (foto: Litteraturhus Lillehammer)

Gudmund Moren fra HINN var en av ildsjelene bak etableringen av Litteraturhus Lillehammer i 2012 (foto: Litteraturhus Lillehammer)

Etter snart sju år i programrådet takker Gudmund Moren av som representant for Høgskolen i Innlandet fra 1. mai 2019.

Forfatter og seniorrådgiver ved høgskolen, Gunnar F. Klinge, vil overta stafettpinnen.

En av ildsjelene bak litteraturhuset

- Gudmund Moren var en av ildsjelene bak etableringen av Litteraturhus Lillehammer i 2012.

Det forteller Marit Borkenhagen, som sitter i programrådet som representant for Norsk Litteraturfestival. Hun fortsetter.

- Som høgskolens representant har han hatt høye mål for hva litteraturhuset skulle være og lagt ned adskillige arbeidstimer for å få på plass et godt program og gjøre tilbudet kjent i byen. Når vi nå ser oss over skulderen kan vi konstatere at mange av Morens ideer og ambisjoner har blitt gjennomført og at alt ligger til rette for at Litteraturhus Lillehammer vil berike debatt- og leseglade lillehamringer også fremover.

Gudmund Moren har vært bosatt på Lillehammer siden slutten av 1970-tallet. Han har som historiker særlig arbeidet med emner som norsk arbeiderbevegelse og norsk og europeisk fascisme i mellomkrigsårene, og har publisert flere arbeider med lokalhistorisk preg, der disse temaene står sentralt.

Fra midten av 1990-tallet fikk han stadig større ansvar i ledelsen av Høgskolen i Lillehammer, blant annet som rektor fra 2000 til 2007. Nå i begynnelsen av mai utgir han boka " Okkupanter. Historien om Trudel og Georg Bauer" (Forlaget Press).

Se eget arrangement om boka "Okkupanter med Gudmund Moren på litteraturhuset 8. mai

Gunnar F. Klinge blir høgskolens nye representant

Gunnar Klinge (foto: Privat)

Forfatter og seniorrådgiver Gunnar F. Klinge tar over stafettpinnen etter Moren fra 8. mai 2019 (foto: Privat)

Gudmund Moren gikk av 1. mai, og nyutnevnt representant for høgskolen er Gunnar F. Klinge.

Han er forfatter, idéhistoriker og seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet. Han har utgitt krimromanen "Alma mater" som vant Maurits Hansen-prisen «Nytt blod» for beste norske krimdebut i 2017, og tidligere i år ga han ut "Reisen til nattens ende", «en fantastisk fortelling om sorg savn og heltemot, i tradisjonen etter Astrid Lindgren, Roald Dahl og J.K. Rowling.»

Gunnar F. Klinge begynner i programrådet 8. mai 2019.

Les mer om Gunnar F. Klinge på hjemmesiden: www.gunnarklinge.com

De øvrige representantene i programrådet er: Marit Borkenhagen for Norsk Litteraturfestival, Hans Tarjei Skaare for Nansenskolen, Grethe Borgen for Lillehammer bibliotek, Kjell Marius Mathisen for Stiftelsen Lillehammer museum og programkoordinator for Litteraturhus Lillehammer, Cathrine Strøm. Programrådet møtes sju-åtte ganger i året, og har det overordnede ansvar for program, økonomi og strategi for Litteraturhus Lillehammer. Stiftelsen Lillehammer museum ble en del av programrådet fra 1. januar 2019.

Skal styrke interessen for litteratur og lesning

Litteraturhus Lillehammers mål er å styrke interessen for litteratur og lesning, og å legge til rette for offentlig samtale og debatt – både lokalt og nasjonalt. Alle våre arrangementer foregår i biblioteket, og programarbeidet ved huset vektlegger kvalitet, allsidighet og aktualitet – i tråd med bibliotekets formålsparagraf.

I løpet av 2018 hadde vi 84 arrangementer (debatter, samtaler og forfattermøter) for voksne og barn, med et samlet publikum på 8143 personer.