Fristen for å søke utveksling nærmer seg

Bilde av en hånd som peker på en destinasjon på et kart.

Søknadsfristen for å søke utvekslingsopphold i utlandet til høsten er 15. februar 2019. Foto : Colourbox.

Har du tenkt å reise på utveksling til høsten? Husk at den interne søknadsfristen for utveksling er 15. februar.

Flere undersøkelser slår fast at studenter som tar deler av utdannelsen i utlandet lettest får jobb etter fullført utdannelse. I tillegg får de verdifulle impulser og opplevelser for livet.

Ca. 150 studenter fra HINN er på utveksling våren 2019.  HINN har et betydelig samarbeid med mange læresteder utenfor Norges grenser sier internasjonal koordinator, Guro Hagen.

- Fristen er rett rundt hjørnet, så nå haster det med å orientere seg i tilbudet fra HINN om du ikke har gjort det allerede. Samtlige kan reise ut for å studere ved utenlandske universiteter, men hovedregelen er at du må ha studert i ett år før du kan delta i et utvekslingsprogram.

Dette bør du gjøre

Har du tenkt å reise på utveksling til høsten er det flere ting du bør tenke på og gjøre før søknadsfristen går ut.

- Vi har avtaler med mange studiesteder, men om du absolutt vil til et sted vi ikke har en relasjon til kreves det litt mer innsats til for å det til. Det innebærer faglig godkjenning og kontakt med vertsinstitusjonen. Men vi har selvfølgelig mange attraktive partnerinstitusjoner der det aller meste er tilrettelagt, forteller Hagen.

Søknadsprosessen starter gjerne med at du sjekker mulighetene på inn.no. Eventuelt kan du ta kontakt direkte med internasjonalt kontor. Så må du selv fylle ut søknadsskjema for studieplass/praksisplass i utlandet, og levere det til internasjonal koordinator. Studieoppholdet og emner må forhåndsgodkjennes av studieadministrasjonen før avreise, så du må fylle ut skjemaet for forhåndsgodkjenning.

Når dette er avklart, kan du starte å fylle ut søknadsskjema til institusjonen du ønsker å reise til. Først når søknaden er innvilget, kan du søke stipend.  Hvordan du søker og hele søknadsprosessen kan du lese mer om her. Har du spørsmål kan du stille disse til internasjonal koordinator på ditt studiested.

Viktig med gode forberedelser

Før du reiser er det lurt å lese seg opp både på vertslandet og utdanningsinstitusjonen. Det kan også være en ide å spare opp litt penger.

- På utveksling har du muligheten til å erfare andre kulturer på nært hold, teste deg selv og møte personer med andre standpunkt. Samtidig er det viktig at du setter deg inn i og vurder sikkerhetssituasjonen dit du reiser, og følg rådene du får fra vertsinstitusjonen, HINN og norske myndigheter, avslutter Hagen.