Forskere i kamp

Vinner forskerkamp

Ragnhild Holmen Bjørnsen på scenen under årets Forskerkamp på på Café Stift i Lillehammer i anledning Forskningsdagene 2019

Hva får du når du plasserer ti doktorgradsstipendiater på en caféscene?

Ragnhild Holmen Bjørnsen trer fram i scenelyset. Hun smiler og ser ut over et øldrikkende publikum i et fullt cafélokale. Hun begynner med å fortelle om globalisering, at vi flytter mer over landegrensene og om tre av informantene fra doktorgradsarbeidet hennes.

Det er forskerkamp . Ti stipendiater har tatt utfordringen med å skjære ned det de har jobbet med i måneder og år til en fire minutters presentasjon. Attpåtil skal de stå på en caféscene, være underholdende, kanskje til og med morsomme.

Ragnhild Holmen Bjørnsen

Ragnhild får både latter og applaus fra salen for sitt innlegg om barn som flytter mye i barndommen.

– Dette var rett og slett knallfint, sier dommer Merete Karma Lindstad når Bjørnsen er ferdig. Lindstad har bakgrunn fra standup-komikk.

Doktorgradsstudenten får toppkarakter fra alle tre dommere.

– Jeg ble så fanga og forført at jeg felte en liten tåre, sier en annen av dommerne, Sigrun Dancke Skaare fra forskning.no.

– God trening

En av doktorgradsstudentene får hele salen til å juble og le av en fortelling om noe – i utgangspunktet –  så lite morsomt som giftstoffer i fisk. En annen forteller om hvordan hun har fått et taust barnehagebarn til å snakke ved hjelp av terninger. En tredje får skryt for hvordan hun er på scena og får høre at hun smitter hele salen med sin energi.

Og så er det Ragnhild Holmen Bjørnsen, som til slutt blir kåret til vinner av årets forskerkamp under Forskningsdagene på Høgskolen i Innlandet, og får en premie på 5000 kroner.

Hennes fagfelt er psykologisk antropologi, og doktorgraden handler om barn som bor utenlands på grunn av foreldrenes jobb. Hun har samlet inn livshistoriene til 42 diplomatbarn som nå er voksne. Noen av dem syntes det var vanskelig å flytte ofte, andre ikke.

Forskerkamp

Ti doktorgradsstipendiater fra Høgskolen tok skrittet fram i lyskasterne på Café Stift, kyndig ledet av programleder Knut Øyvind Hagen

Sceneskrekk

Bjørnsen turte først ikke melde seg på forskerkampen.

– Jeg har skikkelig sceneskrekk. Jeg ville egentlig ikke, men innså samtidig at jeg hadde veldig behov for å lære å formidle. Fortellingen om kunnskapen vi har fått fram må ut i verden, hvis ikke er den ikke verdt noe. Vi har ikke hatt så mye slik trening før, sier hun.

Så endte det altså med full jubel i salen og førstepremie.

– Det var jeg fullstendig uforberedt på. Jeg er veldig overrasket, sier hun etter premieringen, med en blomsterbukett i fanget.

Roses av komikeren

Dommer Merete Karma Lindstad sier Ragnhild var overlegen fra første stund.

– Hun var så trygg, tok plassen sin med en gang, hun hadde energien og brant for forskningen sin.

Komikeren sier det varierte en del hvordan forskerne tok overgangen til den løssnippede formen.

– De er ikke vant til å stå på en scene. Det er bra trening for dem. Noen av dem gikk i den klassiske foredragsfella, de var litt i sin egen boble, mens noen av dem glimta skikkelig til, sier Lindstad.