Filmpris til "Flukten over grensen"

Stills fra filmen Over grensen (Foto: MAIPO film)

Gleden var stor på Filmskolen da det ble kjent at filmen "Flukten over grensen" og regissør Johanne Helgeland er tildelt European Film Academys  (EFA) Young Audience Award.

Årsaken til gleden er at filmens regissør Johanne Helgeland er utdannet fra Den norske filmskolen i 2000 og hun var dermed en del av det første kullet ved Filmskolen som ble tatt opp i 1997.

Spillefilmdebut

Skjermdump fra utdelingen av  EFA Young Audience Award 2021

Fra utdelingen av EFA Young Audience Award 2021 (Foto: EFA)

"Flukten over grensen" er Johanne Helgeland sin spillefilmdebut. Den er basert på en manusidè av forfatteren Maja Lunde. Filmen, som gikk på kino i fjor før nedstengningen, er en spenningsfilm inspirert av historiske hendelser. Vi følger Otto og Gerda, som hjelper to jødiske barn med å flykte fra nazistene og krysse grensen til Sverige under annen verdenskrig. Det er en både spennende og tankevekkende film for hele familien, som har vekket internasjonal oppmerksomhet. Til tross for at det er Helgelands spillefilmdebut har hun en lang og variert karriere i norsk film og TV.

Young Audience Award

European Film Academy (EFA) er en sammenslutning av 3800 filmskapere fra hele Europa som har som mål å promotere europeisk filmkultur. Organisasjonens første president var for øvrig Ingmar Bergman som også var blant de 40 filmskaperne som gikk i front  for å etablere EFA. Dette står og lese på EFAs nettsider

De tre nominerte filmene hadde på forhånd vært gjennom flere utvelgelsesprosesser, hvor to juryer var involvert. Til slutt ble den endelige vinneren kåret under en direktestrømmet prisutdeling fra Tyskland. 3500 tenåringer fra 38 land valgte den norske filmen over de knallsterke konkurrentene 'Pinocchio' og Oscar-, Golden Globe- og BAFTA-nominerte 'Wolfwalkers'.

"Flukten over grensen" har tidligere vunnet Amanda for Årets barnefilm og Årets filmmanuskript, samt Best Feature Film for Children under Zlin Film Festival i 2020.