Elif Shafak (foto: Ebru Bilun)

Årets Bjørnsonforeleser er den tyrkiske forfatteren Elif Shafak (foto: Ebru Bilun)

Den tyrkiske forfatteren Elif Shafak kommer til HINN Lillehammer 1. juni for å holde årets Bjørnsonforelesning under Litteraturfestivalen.

Tittel på Shafaks forelesning er «Litteraturens rolle i en verden i endring»

Om Elif Shafak

Elif Shafak er Tyrkias mest leste forfatter med 15 utgivelser bak seg. For sin bestselgende roman, "Bastarden fra Istanbul" (2006), ble hun saksøkt for ”fornærmelser mot det tyrkiske”, men anklagene ble senere avvist.

Hun har selv en internasjonal bakgrunn og er nå bosatt i London og Istanbul, der hun skriver for den tyrkiske avisen Haberturk og store internasjonale aviser.

Hun har, med sitt engasjement for undertrykte, markert seg som en skarp politisk kommentator og foredragsholder. Hennes bøker er oversatt til mer enn 30 språk, der "Kjærlighetens førti bud" (2017) er den nyeste romanen på norsk.

Elif Shafak har mottatt en rekke priser og er blitt tildelt ærestittelen Chevalier of the Order of Arts and Letters. Hun etterfølger Margaret Atwood som den fjerde forfatteren i Fremtidsbiblioteket, der manuskriptene skal åpnes om hundre år.

Om Bjørnsonforelesningen

Bjørnsonforelesninga skal kome fra in talarstol for fremragende forfattere, med engasjement i samfunnsspørsmål, nasjonalt og internasjonalt. Problemstillinger knyttet til kamp for ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokrati er særleg relevante.

Arrangementet ble gjennomført for første gang 31. mai 2007 som en del av Norsk litteraturfestival - Sigrid Undset dagene.

Forelesningen finner sted i høgskelen på Lillehammers storstue - Bjørnstjerne Bjørnsons auditorium (auditoium A) - og skal være en del av de samfunnsmessige formidlingsoppgavene til høgskolen.

Bjørnsonforelesningen er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Norsk litteraturfestival, Nansenskolen og Maihaugen. Med på laget er også Lillehammer kommune, Gausdal kommune og Fritt Ord.

Bjørnsonsamtalen

Etter forelesningen på HINN i Lillehammer arrangeres Bjørnsonsamtalen hvor Elif Shafak og litteraturviter og kjønnsforsker Jørgen Lorentzen samtaler rundt temaene litteratur, politikk, religion, menneskerettigheter og ytringsfrihet: ”Hvordan kan én bok eller ett menneske hamle opp med overmakten?”. Bjørnsonsamtalen finner sted kl. 1300-1415 på Nansenskolen.