Dokumentarfilmer med internasjonal anerkjennelse

Nefise Özkal Lorentzen

Førsteamanuensis Nefise Özkal Lorentzen er ansatt ved Fakultetet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi (AMEK) ved HiNN (Foto: Adrian Özkal Lorentzen).

To sterke dokumentarfilmer regissert av to kvinnelige regissører med palestinsk bakgrunn, vises nå på internasjonale filmfestivaler. Begge er produsert av TV-skolens regilærer, Nefise Özkal Lorentzen.

Dalia Al Kury

Dalia Al Kury (Foto: Privat)

De to dokumentarfilmene As I want og Syrialism er begge produsert og Co-produsert av Jørgen Lorentzen og Nefise Özkal Lorentzen, sistnevnte er førsteamanuensis i regi på TV-skolen ved Høgskolen i Innlandet. Nå skal begge filmene vises på flere spennende filmfestivaler, Berlinale, CPH:DOX og Demetera Film Festival.

Som produsent er Nefise Özkal Lorentzen stolt av å kunne vise frem to sterke kvinnelige regissører til den norske filmbransjen. Den trenger mangfold, mener hun

- Jeg synes det er viktig å vise mangfold innen kjønn, alder og etnisitet. Samtidig må jeg påpeke at disse regissørenes utrykk er ganske forskjellige fra hverandre.

Representert ved flere filmfestivaler

Syrialsim er en hybrid-dokumentar regissert av Dalia Al Kury. Hun er for tiden stipendiat ved Den norske filmskolen.

- Filmen viser Dalias progresjon som filmskaper, hvor hun utforsker en spennende tilnærming til en hybridform for dokumentar. Dette bygger hun videre på i sitt stipendiat, hvor hun arbeider med ny dokumentar og iscenesettelse for å utforske et fremtidig Palestina, forteller Fredrik Graver, dosent ved Den norske filmskolen.

Filmen presenterer et nytt perspektiv på situasjonen for flykninger ved å gi innsyn i de psykologiske konsekvensene av å forlate sitt hjem. Hovedpersonen, Salam er fra Syria og kjenner på en enorm skyldfølelse når han nå er trygg i Norge, mens familien hans sliter i Syria. Filmen ble nylig vist på Human Documentary Film festival i Oslo. Nå konkurrerer den i Demetera Film Festival i Paris.

Samaher Alqadi (Foto: privat)

Samaher Alqadi (Foto: Privat)

Den andre filmen, As I want, er regissert av Samaher Alqadi. Hun vokste opp i Jalazone flyktningleir i nærheten av Ramallah på Vestbredden. Fortellingen i filmen starter i Cairo, 25. januar 2013. En serie alvorlige seksuelle overgrep finner sted på Tahrirplassen, på dagen for revolusjonens andre jubileum.

Som tilsvar på overgrepene beveger en stor mengde rasende kvinner seg ut på gatene. Samaher Alqadi slutter seg til dem og tar med seg kameraet som beskyttelse, men også for å dokumentere opprøret. Hun aner ikke hvor historien tar henne, men senere handler også filmen om hennes egen barndom og hva det vil si å være kvinne og mor.

Også som underviser og regilærer ved TV-skolen er Nefise Özkal Lorentzen opptatt av at studentene skal være bevisste på sin rolle både i forhold til kjønn og også med hensyn til hvilke historier de skal fortelle. - Nå som vi er i 2021 håper jeg bransjen ser bredden i kvinnenes fortellinger. Vi kvinner er tross alt 50 prosent av fortellingene, sier hun.