Dette bør du tenke gjennom før du søker studier

Smilende student foran en vegg.

- Det er viktig å være tro mot seg selv, og ikke velg studium ut ifra status eller hva vennene dine skal studere.

Er du usikker på hva du skal studere til høsten? Her får du noen gode tips fra tidligere jusstudent, Adna Pasic, for hva du bør tenke gjennom før du søker høyere utdanning. 

1. Se på karaktersnittet ditt

Få oversikt over karakterene dine, og regn ut snittet ditt! Har du for lavt snitt, kan du sette av et år til å forbedre karakterene dine. Poengsummen kan du regne ut her.

2. Tenk ut hva du ønsker å jobbe med

Tenk gjennom hva du ønsker å studere. Vær tro mot deg selv! Ikke velg studium basert på status eller hva vennene dine skal studere.

Dette er ikke bare et valg for de neste årene - det kan også være et valg for resten av livet. Du skal forhåpentligvis være i arbeidslivet i mange år fremover, og da er det viktig at du finner et yrke du vil trives i.

3. Finn utdanningsinstitusjonene som tilbyr den utdanningen du ønsker å ta

Gjør deg kjent med studietilbudet. Få en oversikt over hvilke utdanningsinstitusjoner som tilbyr de studiene du er interessert i.  Samordna opptak har en oversikt over alle studiene for 2019 her.   

Smilende student stående i en trapp. Fotograf: Trude Sandvik v/ Høgskolen i Innlandet

- Hvis du ikke kjenner noen som har studert på skolen du er interessert i, så kan du jo bare slenge ut en jodel for å høre hvordan studentmiljøet er.

4. Velg riktig studiested for deg

Det sosiale aspektet ved en utdanning er nesten like viktig som det faglige. Du skal mest sannsynlig tilbringe mye tid på studiestedet ditt. Finn ut hvor i landet det ligger, og se om dette kan være et sted du vil trives på. 

Er du veldig glad i å stå på langrenn om vinteren og downhill-sykling om sommeren, så er kanskje Lillehammer stedet for deg. Er du mer glad i gaming eller digital kunst, så finnes det et stort miljø på Hamar som kanskje frister mer. 

Kjenner du noen som har studert ved det studiestedet du er interessert i? Forhør deg litt med dem! Eventuelt kan du jo bare slenge ut en jodel. 

Er du fortsatt usikker?

Ta kontakt med en studieveileder på skolen din, eller ved ditt lokale karrieresenter. Du kan også kontakte en studieveileder på den utdanningsinstitusjonen eller det studiet du ønsker å søke på.

Ønsker du å studere ved Høgskolen i Innlandet, kan du finne kontaktinformasjon til studieveiledere nederst i studieomtalene. Studieomtalene finner du her. 

Sist endret: .