- Det er rettferdig å behandle elever ulikt

Kvinnelig student som jobbber med studiene

Ida Mari fikk raskt relevant jobb etter at hun utdannet seg til grunnskolelærer ved studiested Hamar. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Ida Mari Engevold studerte for å bli grunnskolelærer ved studiested Hamar. Nå jobber hun som kontaktlærer på 2. trinn.

23-åringen fra Stange studerte Grunnskolelærerutdanning trinn 1- 7 i fire år på Hamar, og var ferdigutdannet våren 2019. Nå trives hun godt i rollen som kontaktlærer hos Stange barneskole. noe hun beskriver som drømmejobben.

Lærte mye relevant ved Høgskolen i Innlandet

- Det viktigste jeg lærte mens jeg gikk på HINN var at det er rettferdig å behandle alle ulikt. Et eksempel er at om en i klassen har dysleksi, så skal eleven få bruke data, men ikke alle de andre. I tillegg har jeg blitt mye mer bevisst på hvorfor man gjør som man gjør i klasserommet. Jeg lærte også hvordan man handler i ulike situasjoner i klasserommet.

Ida Mari hadde naturfag, matte, norsk, samfunnsfag og spill og animasjon og læring som fag ved HINN. I sin nåværende jobb underviser hun i samtlige fag elevene har, bortsett fra engelsk.

profil

Ida Mari jobber nå som kontaktlærer.

Bodde hjemme under studiene

Siden Ida Mari er fra Stange ikke langt fra Hamar ble det for henne praktisk å bo hjemme da hun studerte.

- Selv om det ble slik for meg, er det ikke slik at å bo hjemme er synonymt med å miste mye av studenttilværelsen. Men for meg var dette et bevisst valg slik at jeg kunne spare litt penger.

Hun beskriver studenttilværelsen som ganske fri, men vektlegger viktigheten av å være selvstendig og tøff i prioriteringene.

- Frihet under ansvar beskriver det beste med å være student. Både klassemiljøet og det sosiale miljøet var veldig bra på kullet mitt.

Tips til nåværende studenter og nyutdannede

Arbeidsmarkedet beskriver Ida Mari som stort og godt, men for å få relevant jobb som nyutdannet grunnskolelærer må du tørre å søke på jobber i utkanten av Hamarregionen, eller litt utenfor de store byene i Norge.

- Det er alfa omega å trives i jobben. Trives du ikke, gjør du heller ikke en god jobb. Du lykkes godt i denne bransjen dersom du tar utfordringer på strak arm. Om du ikke trives i jobben, må du tørre å si opp. Heldigvis trives jeg veldig godt i min nåværende jobb.

Ida Maris beste studietips er å finne den studieteknikken som passer deg best.

- Passer ikke kollokviegrupper for deg, så ikke føl at du må være med. Fungerer du best når du får lese og ta notater, så gjør du det. Bruk god tid på studiene, ikke tro at du kan seile igjennom.

Overgangen fra høyere utdanning til jobb

For enkelte kan det å gå fra tilværelsen som student og over til arbeidslivet være litt krevende i starten. Ida Mari synes den ikke ble så stor, mye takket være at hun i et drøyt år jobbet som lærer mens hun studerte.

- Men jeg merker godt at mye mer av dagen nå er bunnet til en bestemt tid av døgnet.

Nå som hun har arbeidsdag fra 08.00-15.30, så må mesteparten av jobben gjøres innenfor den tiden. Siden hun både jobbet som lærer og studerte den siste tiden som student på Hamar, føler hun derfor at hun nesten har fått litt mer fritid etter at hun gikk ut i jobb.

Som nyutdannet grunnskolelærer må de aller fleste jobbe aktivt for å få seg relevant jobb. Ida Mari har følgende råd til de som har planer om å skaffe seg en lærerjobb.

- Det er veldig lurt å jobbe som vikar ved siden av studiene. Blir du innkalt på jobbintervju må du være ærlig, og bevisst på dine holdninger og verdier, og sjekke om de samsvarer med arbeidsplassens satsningsområder. Vær åpen for å undervise i flere fag og på ulike trinn, så har du gode muligheter om du også åpner for å videreutdanne deg ved behov.