Carsten Jensen vinner av Bjørnsonprisen

Portrettbilde av prisvinner Carsten Jensen.

Carsten Jensen vant Bjørnsonprisen 2019, og holdt onsdag 22. mai Bjørnsonforelesningen. Foto : Øystein Nordås.

Den danske forfatteren vant pris og tok onsdag rollen som foreleser under Bjørnsonforelesningen.

Forelesningen er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Norsk litteraturfestival, Nansenskolen og Maihaugen, og tanken er at den årlig skal gjennomføres av en fremtidsrettet forfatter med engasjement i samfunnsspørsmål både nasjonalt og internasjonalt, der ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokrati gjerne er sentrale tema.

Tidligere Bjørnsonforelesere inkluderer navn som Elif Shafaks, Kamila Shamsie og Sofi Oskanen. I år var det prisvinner Carsten Jensen som hadde forelesningen, og du kan se opptak av den her.

Det er i år sekstende gang Bjørnsonakademiet deler ut Bjørnsonprisen. Carsten Jensen har siden 1975 utgitt en rekke romaner, essays, artikler og beretninger om sine mange reiser verden rundt. Bjørnsonprisen tildeles årlig en nordisk forfatter for hennes/hans litterære arbeid i Bjørnsons ånd.

- Det er ikke vanskelig å begrunne hvorfor årets prisvinner, til de grader, oppfyller begge kriterier. Han har i sitt litterære virke vist stort samfunnsengasjement og evne til å knytte sine arbeider opp både mot historiske og dagsaktuelle problemstillinger, sier president i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Kristenn Einarsson, som overrekte statuetten, diplom og prispengene på 100.000 kroner til årets Bjørnsonprisvinner.

Her kan du se en video av en samtale mellom Carsten Jensen og Simen Ekre fra arrangementet.