Norge stenger grensene mandag 16. mars kl 08:00

Illustrasjonsbilde

Studenter i utlandet bes om å komme hjem. Hvis du har reist hjem/reiser hjem fra utvekslingsopphold i utlandet i tidsrommet 27. februar til og med 31. mars dekker HINN dine transportutgifter, hvis reiseforsikringen din ikke dekker hjemreisen. Selv om grensene stenges vil nordmenn med norsk pass selvsagt få komme hjem. (Illustrasjonsbilde: Colourbox)

Regjeringen har akkurat avholdt en pressekonferanse der de opplyste om at Norske grenser stenges fra og med mandag 16. mars kl. 08.00 og at de i første omgang vil forbli stengt frem til påske.

Hva innebærer dette for deg som studerer i utlandet?

Les:  Presisering fra regjeringen angående stengte grenser

Norske statsborgere med norsk pass vil fremdeles slippe inn i landet, også etter at stengingen har trådt i kraft mandag morgen.

Du vil fremdeles kunne komme hjem selv om grensene er stengt.

Norske myndigheter samarbeider blant annet med Danmark, slik at nordmenn kan fly via Danmark til Norge selv om Danmark også har stengt sine grenser

Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet. Det vil altså fastsettes unntak for EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt i Norge. Det legges opp til unntak også for EØS-borgere som jobber i Norge.

Flyplassene vil være åpne for internasjonale flighter slik at turister/utlendinger kan reise ut.

Innenriksflyvninger går som normalt. Dersom man ikke lander på sin endelige destinasjon i Norge, vil det aksepteres videre flygning til endelig destinasjon for karantene der.

Hva skjer etter at du kommer hjem?

Alle som kommer fra reiser i utlandet utenom Sverige og Finland, skal i hjemmekarantene i 14 dager, uavhengig om de har symptomer eller ikke.

Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært utenlands siste 14 dager.

Det er viktig at du er årvåken på utvikling av symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber.
Dersom du er nærkontakt til en person med påvist covid-19 og får symptomer, skal du ringe lege.

Ved sykdom følges råd for hjemmeisolering. Sett deg inn i disse rådene på Folkehelseinstituttets hjemmesider :

For deg som nå er på vei hjem minner vi om viktig informasjon før hjemreise/på reise:

• Norges ambassader eller  UDs operative senter kan kontaktes for bistand. Du kan alltid nå UDs operative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no
  • Regjeringen har innført en rekke strenge tiltak og det får konsekvenser for reisevirksomhet. Oppdater deg på  UDs reiseråd (regjeringen.no) og vurder situasjonen i det landet du befinner deg i.
  • Orienter deg om hvor den nærmeste utenriksstasjonen er med hensyn til der du er og eventuelle mellomlandinger under hjemreise: UDs landsider
  • Høgskolen har beredskapsavtale med Sjømannskirken som daglig hjelper nordmenn i små og store kriser i utlandet: Lagre nummer til Sjømannskirken +47 951 19 181 (døgnåpen beredskap) på din telefon.

Appen har:

• Alle lokale nødnummer uansett hvilket land man befinner seg i.
  • Ditt eget reiseforsikringsselskap med alarmnummer, polisenummer og annen viktig info.
  • Kontaktnummer til pårørende, arbeidsgiver, telefonnummeret til Utenriksdepartementet (UD-OPS), nummer til sperring av kort og nærmeste sjømannskirke.

Appen bruker mobilnettet og GPS til å finne posisjonen din. Når du ringer et av nødnumrene vil GPS-posisjonen din automatisk bli synlig.