Bok: Jødeaksjonen og andre gråsoner

Bokomslag

Tore Pryser lanserer sin nye bok på Holocaustsenteret 27. oktober

Professor emeritus Tore Pryser ved Høgskolen i Innlandet lanserer sin nyeste bok på Holocoaustsenteret på Bygdøy, søndag 27. oktober.

Professor emerita Irene Levin ved OsloMet, som i mange år har arbeidet med jødene liv og skjebne, vil kommentere boka.

Bokas fulle tittel er "Jødeaksjonen og andre gråsoner. Hemmelige tjenester under andre verdenskrig". Her skiver Tore Pryser om svik og gråsoner under andre verdenskrig. Han fortsetter med å presentere oss for saker som viser at okkupasjonshistorien inneholder mange nyanser mellom «helter» og «skurker».

Mange skjebner

Bokomslag

Les om Astrid Døvle Dollis og hennes regjeringsplaner, nordmenn i tysk tjeneste i Storbritannia og med i ekspedisjoner til Grønland, om jernbanemannen Nils Haugen, som ufrivillig ble Henry Rinnans «negative agent», politifolk og hjelpere som arresterte jøder, jødene Elena Feinsilber og Victor Goldschmidt som i siste liten slapp unna «Donau»-transporten og flere andre historier.

Et brev med nye påstander om hvem som drepte Kai Holst drøftes også.

-Når det gjelder det skulle jeg nesten ønske at jeg var skjønnlitterær forfatter og at jeg arbeidet med en roman, skriver Tore Pryser som er professor emeritus ved Handelshøgskolen Innlandet ved HINN.