- Blæstad er et lite studiested med et stort hjerte

Live Stensrud har tidligere studert på Blæstad.

Live Stensrud kan se tilbake på flere år med studier innen agronomi på Blæstad. Foto : Høgskolen i Innlandet.

Hvordan er det egentlig å studere på Blæstad? Vi har pratet med tidligere agronomistudent Live Stensrud som nå jobber i Nortura.

Bachelor i agronomi var et naturlig valg for Live, som selv er oppvokst på en gård. Nå i etterkant ser hun tilbake på mange gode minner fra tiden på Blæstad, og har også noen tips å dele.

- Valgte en bred utdanning

- For meg sto det mellom å studere husdyrfag eller agronomi ved Høgskolen i Innlandet. Valget falt til slutt på agronomi da det virket som en bredere utdanning som dekket det helhetlige bildet med jordlære, plantefag og husdyrfag og mye mer. Dette passet meg godt da jeg ikke hadde noen landbruksrelaterte fag fra videregående.

I løpet av studietiden på Blæstad hadde Live mange fag hun nå i etterkant har stor nytte av. Men det var husdyrfagene hun likte aller best.

- De var gode og tok for seg mye. Plantekultur, våronn og høstonn var også veldig gode fag. Spesielt de to siste la stor vekt på det praktiske og vi fikk gjøre mye selv. For å trekke frem et eksempel til så var husdyrmiljø og innendørsmekanisering et morsomt fag, hvor studentene i både agronomi og landbruksteknikk fikk bruk for mye kunnskap fra tidligere fag. Her fikk vi gå sammen med de forskjellige studieretningene og bruke hver vår ekspertise til å sette sammen gode løsninger og lære av og med hverandre.

Lokalisert i perfekte omgivelser

Live ser tilbake på en studenttilværelse med gode medstudenter, engasjerte foreleser og et studiested i perfekte omgivelser, der hun fikk anledning til å utnytte noen av landets beste ressurser både innenfor og utenfor skolen.

- Vi var jo midt i smørøyet blant landbruksrelaterte bedrifter og gårder. Blæstad er et lite studiested med et stort hjerte, og man følte seg fort hjemme her. Siden Blæstad ikke er så stort og ligger litt for seg selv, så blir det litt sånn at alle kjenner til alle på tvers av studieretning og trinn.

Studentene på Blæstad har kort vei til foreleserne som er lett tilgjengelige og åpne for en prat eller diskusjon. Live beskriver Blæstad som en god plass for læring og kunnskapssøking.

- I dag sitter jeg på Nortura som livdyrformidler, og her kommer husdyrfagene godt med. De grunnleggende fagene har gitt meg et godt utgangspunkt for å sette meg inn i denne jobben. Å ha vært borti ting som avlsverdier og storfeavl fra før har vært gull verdt.

Live har følgende råd til deg som vurderer å gjøre som henne – å søke seg til høyere utdanning ved studiested Blæstad.

- Å bo nært eller på studiestedet gir et godt grunnlag for å delta på både aktiviteter og forelesninger, samt du blir godt kjent med dine medstudenter. Det hjelper også at studentbaren er på studiestedet. Slik blir det kort vei både dit og hjem.

- Blæstad er ikke stort, men her får du muligheten til å forsyne deg av det beste matfatet Innlandet har å by på. Så ikke nøl med å snu nesen mot en fremtidsrettet grønn utdanning, midt i Norges matfat, avslutter Stensrud.