Bjørnsonprisen til Sara Omar

Portrettfoto av Sara Omar

Prisvinneren Sara Omar kommer til Lillehammer i mai for å holde Bjørnsonforedraget. Foto: Henriette Mørk.

Forfatteren Sara Omar er tildelt Bjørnsonprisen 2021. Høgskolen i Innlandet er en av partnerne bak prisen.

Bjørnsonprisen tildeles en nordisk forfatter for et litterært arbeid og samfunnsengasjement i Bjørnsons ånd.

Løfter et viktig samfunnsproblem

Sara Omar debuterte som forfatter med romanen Dødevaskeren i 2017 (på norsk ved Hilde Rød-Larsen i 2019). Boka beskriver en ung jentes oppvekst og flukt fra et patriarkalsk, undertrykkende samfunn.

I 2019 kom romanen Skyggedanseren (på norsk ved Inge Ulrik Gundersen i 2020), som følger opp samme tematikk.

Sara Omar er født i irakisk Kurdistan og flyktet fra krigen på slutten av 1990-tallet. Hun kom til Danmark i 2001 hvor hun fremdeles er bosatt.

Hun er tildelt prisen for det bidraget hun har gitt til å løfte undertrykking av kvinner som samfunnsproblem inn i den offentlige samtalen, med betydning langt utover det nordiske.

Til Lillehammer i mai

Sara Omar kommer til Lillehammer for å motta prisen og holde Bjørnsonforedraget den 26. mai. Hun deltar også i andre arrangementer under Norsk Litteraturfestival.

Etter at Bjørnson-Akademiet la ned sin virksomhet i desember 2020, har Norsk Litteraturfestival, i samarbeid med Lillehammer UNESCO-litteraturby, Nansenskolen, Høgskolen i Innlandet, Lillehammer museum og Innlandet fylkeskommune, overtatt ansvaret for å videreføre prisen.

Prisen er på 100 000 kr. Forfatter Jostein Gaarder er sponsor for Bjørnsonprisen.

Les mer om tildelingen på sidene til Norsk litteraturfestival