- Alt jeg kan om skog lærte jeg på Evenstad

Profilbilde av Ruben Bøtun.

Ruben Bøtun tok på tre år to bachelorgrader på Evenstad. Foto: Njaal Kværnes.

Ruben Bøtun kunne lite om skog da han startet å studere i 2014. Etter tre år som student gikk han rett ut i fast jobb.

30-åringen er fra Fresvik, en liten bygd i Sognefjorden. Han flyttet hjemmefra som 16-åring for å gå på videregående i Sogndal. I 2008 startet han på Høgskolen i Molde der han skaffet seg en bachelorgrad i Sport Management. Men etter å ha bodd i England og Zambia, der han jobbet som personlig trener og som frivillig innen idrett og bistand, fikk han igjen lyst til å studere.

- Ville jobbe utendørs

- Jeg var på utkikk etter en utdannelse jeg hadde lyst til å jobbe med, og jeg ønsket å arbeide utendørs. Jeg kommer fra en gård med noen hundre mål skog, og hadde derfor arbeidet litt i skogen i ungdomsårene. Det å arbeide ute i naturen syntes jeg var givende og noe som passet for meg, men jeg kunne veldig lite om skog og utmark. Derfor startet jeg på Evenstad.

Fire år senere har han ett år bak seg i arbeidslivet. Fast jobb som skogbruksplanlegger i Vestskog ventet på han da han var ferdig med studiene mai 2017.

- Jeg hadde hatt sommerjobb der to ganger tidligere, og jobbet da med skogtaksering og fiskeoppsyn. Høsten 2016 tok jeg igjen kontakt for å høre om fremtidige jobbmuligheter. Det resulterte i at en nyopprettet stilling tilpasset min kompetanse og mine interesser ventet på meg da jeg var ferdig på Evenstad.

Innholdsbilde

Jobber med skogtaksering og utarbeiding av skogbruksplaner

1.september 2016 begynte han i stillingen han ennå har. I rollen som skogbruksplanlegger lager han skogbruksplaner som bestilles av skogeiere som vil ha oversikt over skogen sin. I tillegg jobber han som rådgiver for skogeiere som ønsker å verne skogen sin.

- Du blir mye mer trygg i en ny jobb når du har relevant utdanning. Alt jeg kan om skog lærte jeg på Evenstad. Ofte ble naturen brukt som klasserom, der vi dro ut i skogen for å ta målinger og observere tiltak som hadde blitt gjort istedenfor å sitte bak en pult å lære alt teoretisk. Den praktiske erfaringen ga meg en trygghet da jeg kom inn i arbeidslivet.

Tok to bachelorgrader på tre år

Ruben startet på Bachelor i utmarksforvaltning, men bestemte seg tidlig for å ta Bachelor i skogbruk samtidig. På tre år fullførte han to bachelorgrader. I tillegg jobbet han for HINNs PR-team under hele studietiden. Han var i en periode nestleder i StInn, og det siste året av bachelorgraden var han også prosjektleder for Norsk Elgsenter, der han var ansatt på timebasis.

- Det første året var studieløpet på de to bachelorgradene ganske like, så da gikk det veldig greit. Men det ble ganske krevende etter hvert, men når jeg ser tilbake på det var det absolutt verdt det.

Prioriterte naturen foran festing

En vanlig dag på Evenstad for Ruben startet med lufting av hund og trening på morgenkvisten. Deretter fulgte jobbing med skole både individuelt og i grupper. Med mange verv og kjæreste på Hamar ble utflukter på nærliggende fjelltopper og kanoturer prioritert foran festing. Den typiske Evenstad-studenten beskriver han som en selvstendig person som liker å være ute selv i dårlig vær. På Evenstad er de fleste selvstendige, evner å jobbe alene og er opptatt av naturen.

- Det beste med studietiden var alle folkene jeg møtte. Jeg fikk god kontakt med de ansatte på skolen og medstudentene, og fikk være med på mye spennende og givende. Evenstad var lite, men fint. I tillegg fikk jeg meg en kjæreste gjennom jobbingen for PR-teamet til HINN, som i dag er min samboer.

- Gode karrièremuligheter

Med en Bachelor i utmarksforvaltning eller skogbruk er mulighetene mange. For Bøtun sin del var det ikke aktuelt med noen mastergrad. Med jobb ventende ville han rett ut i arbeidslivet.

- Med totalt tre bachelorgrader var jeg innstilt på å jobbe. Takket være det jeg lærte på Evenstad gikk overgangen til arbeidslivet veldig fint, selv om det selvsagt var en del nytt å sette seg inn i. Ulike faguttrykk og hvordan verdi og volum av skog måles. Dette var noe av det jeg lærte som mange på Vestlandet ikke kan mye om.

Med en av disse to bachelorgradene mener Bøtun at arbeidsmarkedet ser veldig bra ut.

- Spesielt innenfor skogbruk er det mange muligheter, siden dette er en bransje i vekst. Det er kanskje litt vanskeligere innen utmarksforvaltning, men så lenge du er offensiv går det nok bra.

- Vær frampå

Til nåværende skog- og utmarksstudenter har han følgende råd for å lykkes med studiene, og overgangen til arbeidslivet.

- Vær frampå og skikkelig på hogget. Har du interesse av å lære kommer du veldig langt, og mange dører vil åpne seg. Stå på litt ekstra, så dukker drømmejobben opp