Language: NOR | ENG

Utbytterikt med utveksling i Japan

Kvinne foran et blomstrende frukttre i Japan (foto: Sarah Figenschou)

Foto: Sarah Figenschou

Sarah Figenschou studerer internasjonale studier med historie. Høsten 2018 var hun på utveksling i Japan. Utbyttet er stort, sier hun.

Sarah var på utveksling ved Ritsumeikan University, Japan og deler her noen av sine erfaringer.

Hvorfor bestemte du deg for å ta et semester i utlandet?

Å dra på utveksling var noe jeg hadde bestemt meg for allerede før jeg begynte min grad her på Lillehammer. Jeg var interessert i andre kulturer og jeg mener man får mye utbytte av å oppleve forskjellige steder og kulturer. Jeg bestemte meg for å reise langt unna fordi jeg ønsket å få så forskjellig erfaring fra Norge som mulig.

Hvordan har ditt opphold i Japan påvirket deg akademisk og personlig?

Fra et akademisk synspunkt – skolesystemet i Japan er mye striktere enn det jeg er kjent med. De stilte strengere krav til struktur og jeg hadde mange flere obligatoriske klassetimer der; litt mer som et videregående oppsett, så jeg måtte være på skolen mye oftere enn jeg var vant til.

Jeg går internasjonale studier med historie og opplever at vi ofte blir presentert vestlige synspunkt på internasjonale affærer. Muligheten til å studere relevante fag i Japan har gitt meg mulighet å få et mer balansert syn.

Så som student av internasjonale studier ville du anbefalt et studie i utlandet for å få et bredere perspektiv?

Båter på vann i Japan (foto: Sarah Figenschou)

Japan har utrolig mye vakker natur og spennende byer med mye kultur (foto: Sarah Figenschou)

Absolutt, jeg mener i utgangspunktet at om man studerer internasjonale relasjoner er det et poeng å komme seg ut i verden og faktisk oppleve verden fra ulike perspektiver og ståsted. Jeg vil anbefale alle som studerer internasjonale relasjoner å dra på utveksling.

Hvordan har du vokst personlig da?

Utsikt over by i Japan (foto: Sarah Figenscou)

Studiene i Japan har gitt Sarah et mer balansert syn på verden (foto: Sarah Figenscou)

Det var en veldig overgang å flytte til den andre siden av kloden helt alene bort fra alt som er kjent. Jeg tror nok dette førte til at jeg vokste mye som person, og jeg føler at de på skolen i Japan var veldig flinke til å guide oss gjennom kultursjokkene vi møtte for å sørge for at overgangen ble bra for oss.

Selv om vi tilbragte mye tid på skolen, fikk vi også mye tid til å reise rundt i landet på sightseeing. Japan har utrolig mye vakker natur og spennende byer med mye kultur. Vi var til sammen 300 internasjonale studenter og samholdet som ble oss imellom var veldig viktig for opplevelsen min i Japan. Jeg har bygget meg et bredt nettverk som jeg kommer til å kunne dra nytte av når jeg senere i livet vil reise litt rundt i verden. Jeg opplevde også at engelsken min ble adskillig mye bedre under oppholdet. Muligheten til å bruke engelsk på daglig basis førte til at engelsken min kommer mer naturlig nå enn tidligere. Så har jeg selvfølgelig økt mine engelskkunnskaper i forhold til akademia og skriver nå min bachelor på engelsk.

Også, etter du kom tilbake deltok du i fadderordningen for internasjonale studenter her på HINN?

Stemmer, dette var fordi jeg ønsket å ta del i det internasjonale fellesskapet jeg selv hadde opplevd på min utveksling. Det var veldig gøy og anbefales på det sterkeste!

Snart du er ferdig med dine studier her på Lillehammer. Hvordan tenker du at ditt opphold i utlandet har påvirket dine planer videre?

Japan har vært kjempebra og jeg synes nok definitivt det er mindre skummelt å reise nå, jeg har veldig lyst å gjøre det igjen! Planen videre er å prøve å få praksisopphold i utlandet rett etter avlagt grad ved HINN. Jeg sikter nok mer mot Europa nå til en forandring, vi får se.

Hva vil du si til alle som nøler med å dra på utveksling?

Å dra på utveksling er ikke en eneste lang solskinnstur, men jeg føler jeg har lært mye mer i løpet av det ene semesteret i utlandet enn jeg hadde gjort iløpet av flere år her i Norge. Utbyttet er stort!