Language: NOR | ENG

– De blomstret da de fikk vise at de kan være til nytte

– De blomstret da de fikk vise at de kan være til nytte

Doktorgradsstipendiat Roald Undlien ved Høgskolen i Innlandet har forsket på utviklingshemmede som jobbet som frivillige under Ungdoms- OL. 

Frivillig arbeid kan hjelpe utviklingshemmede ut i arbeidslivet, viser Roald Undliens (bildet) doktorgradsarbeid.

Doktorgradsstipendiat Roald Undlien fulgte en gruppe psykisk utviklingshemmede som var frivillige under Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, der de hadde ansvar for rydding og søppelsortering på arenaområdet.

Nå er Undlien i innspurten med doktorgraden om hvilken betydning frivillig arbeid kan ha for livskvaliteten og den sosiale kapitalen hos de unge voksne med utviklingshemming, og han er intervjuet av avisa GD om arbeidet sitt.

Avisa har møtt en av dem Undlien har fulgt, 23 år gamle Vegar Odlo fra Lillehammer, som i dag er fast ansatt på en Kiwi-butikk i hjembyen. Et viktig steg på veien har vært det frivillige arbeidet under idrettsarrangementet for snart fire år siden.

– Da Vegar jobbet i Ungdoms-OL, observerte jeg at han vokste mye fra dag til dag. Han begynte å ta initiativ og var aktiv. Det var kanskje noe ikke alle forutså på forhånd, men han overrasket med å vise nye sider av seg selv. Det gjaldt flere i gruppa. De blomstret da de fikk vise at de kan være til nytte, sier Undlien til GD.

Undliens oppfølgingsstudie viser at det varierer hvor mye den frivillige innsatsen har påvirket livene til de som deltok. Noen fikk seg fast jobb i ordinære stillinger som et direkte resultat av jobbingen på ungdoms-OL, mens andre har det med seg som et sterkt og positivt minne – uten at det har påvirket hverdagen i nevneverdig grad utover det.

Sist endret: .