Language: NOR | ENG

Årets miljøbedrift kåret

Bilde av trehus i havgapet

Vinneren av Årets miljøbedrift, Kebony, lager byggematerialer i miljøvennlig, impregnert tre. 

Trevareprodusenten Kebony AS er kåret til Årets miljøbedrift under Miljøpsykologikonferansen på Lillehammer. 

 

 

Kebony produserer materialer i bærekraftig tre ved sine produksjonsanlegg i Skien og Belgia. Bærekraftige tresorter blir impregnert med furfurylalkohol, som er et biprodukt fra landbruket. Med varmebehandling integreres furfuryl-polymer permanent i trecelleveggen, slik at treverket blir betraktelig mer robust, formstabilt og motstandsdyktig mot biologisk nedbryting og røffe værforhold, skriver bedriften på sine nettsider

Under Conference on Environmental Psychology 2019, som denne uka ble arrangert på Lillehammer av miljøpsykologi-miljøet ved Høgskolen i Innlandet, ble selskapet tildelt prisen Årets miljøbedrift. Det er tredje gang prisen deles ut. 

Komiteen skriver: "Kebony AS lager et forhåndsimpregnert trevirke som er svanemerket. Selskapet er en gründerbedrift fra Norge med sterk miljøkultur. Det å bruke mer tre i konstruksjoner er et viktig klimatiltak. Miljøbelastningen er mye lavere enn tradisjonelt impregnert trevirke. De arbeider videre med innovasjon samtidig som de er inne i en ekspansjonsfase.

Gjennom produksjon og innovasjon bidrar Kebony AS til et bedre miljø. Komitéen er imponert over at bedriften arbeider videre med miljøvennlige innovasjoner samtidig som de er inne i en ekspansjonsfase. De virker å ha en sterk miljøkultur. Kebony AS produserer et miljøvennlig alternativ til tradisjonelt trykkimpregnert trevirke og bidrar slik til at det kan bli brukt mer tre i konstruksjoner." 

- Det er hyggelig at vårt arbeid blir lagt merke til. Det er spesielt hyggelig når prisen kommer fra et studentmiljøer, det er de som skal bygge fremtiden, sier Espen Rønningsland i Kebony. 

Tidligere vinnere av prisen er visningssenteret  Mylnå i Volda i 2018 og nettstedet  Too Good To Go i 2017.  

Komiteen besto av personer med fagkunnskap innenfor miljøpsykologi, grønne organisasjonsendringer, miljøvern og bærekraft. Prisen er rettet mot små og mellomstore bedrifter i Norge og går til bedrifter som arbeider kontinuerlig med miljøarbeidet, som jobber for å redusere sitt klimafotavtrykk og har bidratt til innovasjon innen miljøfeltet. 

Logoen til Årets miljøbedrift

Prisen for Årets miljøbedrift ble delt ut for tredje gang

Sist endret: .