Åpnet ny molekylærlab på Lillehammer

Portrett

Høgskolelektor Daniel Hammarström, rektor Katrine Skretting, seksjonsleder Eirik Grindaker og professor Stian Ellefsen poserer stolte i HINNs nye molekylærlaboratorium på Lillehammer.

Idrettsfagenes nye molekylærlaboratorium ble åpnet mandag. – En utrolig viktig dag for oss, sier seksjonsleder Eirik Grindaker.

Det var rektor ved Høgskolen i Innlandet, Katrine Skretting, som sto for åpningen da hun klippet en rød snor ved inngangsdøra til de nye lablokalene. Den røde snoren var visstnok gjenbruk av en gammel juleduk av hensyn til et stramt budsjett.

Skretting klipper rød snor

Rektor Katrine Skretting sto for åpningen.

Skretting roste miljøet, som har jobbet for å få til et slikt laboratorium i ti år.

– Det var en hard vei fram til å skaffe pengene, men dette laboratoriet kom i stand fordi alle ser at dette er et veldig sterkt utdannings- og forskningsmiljø, sa Skretting.

Om lag 1,5 millioner kroner er brukt på ombyggingen av tre rom i bygget Montenegro på Høgskolens studiested på Lillehammer. I tillegg kommer innkjøp av utstyr.

Viktig for studenter og forskere

Ved det nye molekylærlaboratoriet skal studenter, stipendiater og forskere kunne undersøke prøver de har tatt i testlaboratoriet på Høgskolen.

– Dette er et viktig tilskudd til utdannings- og forskningsmiljøet, sier Eirik Grindaker, leder ved Seksjon for helse og treningsfysiologi.

Med utstyret i det nye lokalet skal de for eksempel kunne analysere prøver av muskelvev og blod for å se effekt av ulike former for trening – både hos toppidrettsutøvere, ulike sykdomsgrupperinger og andre.

Han sier det nye laboratoriet blir sentralt for et fagmiljø som allerede har høy publikasjon av forskning.

– Med dette laboratoriet har vi nå alt som skal til for å få til verdensledende idrettsforskning. Vi har nå fått noen av de beste fasilitetene innen idrettsvitenskapen i Norden, sier Eirik Grindaker.

Studenter på alle nivåer skal få bruke laboratoriet, og Grindaker trekker spesielt fram at de involverer studenter i forskningsprosjektene ved instituttet allerede tidlig i studieløpet.

Hammstrøm i laben

Den nye laben er utstyrt med instrumenter som muliggjør et bredt spenn av vevsanalyser, ikke ulikt det man finner ved sykehuslaboratorier, og her kan studenter og forskere undersøke det meste av biologisk materiale. Her Daniel Hammarstrøm.

Vil ha mer kunnskap om trenbarhet

Den langsiktige målsettingen med materialet som samles inn er å kartlegge sammenhengen mellom trenbarhet – hvor mye vi får ut av å trene – og cellulære egenskaper. Noen opplever ikke nevneverdige endringer i prestasjon eller muskelkarakteristikker selv etter måneder med trening, og dette henger sammen med cellene våre.

Kunnskapen som utvikles om dette kan legges til rette for livstilendringer og treningsprogram som er tilpasset den enkelte, noe som vil være spesielt viktig for forebyggende og rehabiliterende treningsarbeid knyttet til sykdom og skade.

Så, nå skal det ikke stå på lokalene når HINNs idrettsforskere framover skal finne nye svar for å effektivisere det Grindaker kaller «verdens beste medisin» – fysisk aktivitet og trening.