Årets kritikk til Hedda Fredly

Hedda Fredly

Hedda Fredly nådde til topps og fikk sin tekst kåret til Årets kritikk

Hedda Fredlys anmeldelse av danseforestillingen Lumi er kåret til Årets kritikk.

Fredly er høgskolelektor ved Institutt for kunstfag og kulturstudier ved Høgskolen i Innlandet Fakultet for lærerutdanninger og pedagogikk. Hun publiserte kritikken «Lumi er en boost for babyers selvfølelse» på Periskop.no 5. november 2019, og under Festspillene i Bergen mandag 25. mai ble hun for dette annonsert om vinner av Årets kritikk.

I tillegg til heder og ære mottar Fredly et reisestipend på 15 000 kroner.

Kunstopplevelser til barn

Forestillingen hun har skrevet om er en forestilling for de aller yngste barna, som er et område Hedda også har hatt som fokus for FoU-arbeid ved høgskolen.

Lumi

Fra forestillingen Lumi. Foto: D. Matvejev / Dansens hus

-Lumi er et knallgodt eksempel på hvordan kunst for de yngste i seg selv kan gi et nytt syn på og en utvidet forståelse av denne aldersgruppa, forklarer Fredly til periskop.no.

-Mange foreldre blir rørt og overraska av å oppleve hvor stor glede småbarna deres kan ha av ganske utfordrende kunstopplevelser. Slik er det også for mine studenter på barnehagelærerutdanninga, hvor jeg underviser deltid. Når de får se konkrete eksempler på helt små barns utfoldelse i og opplevelse av alderstilpassa, god småbarnskunst, er det som det går opp et lys for dem: Aha! Det handler ikke bare om å beskytte og sikre trygghet i arbeid med de aller yngste!

Stor prestisje

Utdelingen av Årets kritikk arrangeres av Norsk kritikerlag i samarbeid med Festspillene i Bergen, som bekoster stipendet, og Norsk teater- og orkesterforening, som bekoster juryutgiftene.

Juryen er utpekt av arbeidsutvalget i Kritikerlagets seksjon for teater, musikk og dans, samt ett medlem foreslått av Festspillene og ett medlem foreslått av NTO. Juryen har bestått av:

• Emil Bernhardt (juryleder), musikkritiker i Morgenbladet, styremedlem i Norsk kritikerlag
  • Margrete Kvalbein, dansekritiker
  • Kristian Lykkeslet Strømskag, dramaturg og teatersjef ved Teatret Vårt, utnevnt av NTO
  • Eystein Sandvik, musikkritiker i NRK, utnevnt av Festspillene i Bergen
  • Mariken Lauvstad, dramaturg og skribent, fjorårets vinner

-Å være kritiker er oftest en ensom affære. Som jeg skriver i anmeldelsen av Lumi: Anerkjennelse, å bli sett, er helt essensielt for for selvfølelsen. Å bli sett av kritikerkolleger på dette viset gjør meg enormt glad! Denne anerkjennelsen gir også helt klart en boost for selvfølelsen, sier Fredly til periskop.no.

-Det er stort bare å være nominert, og helt fantastisk av Hedda å nå helt til topps, sier fakultetsleder Morten Ørbeck i sin gratulasjon.