- Årene på Lillehammer var veldig lærerike

Bilde av prisvinner Agnete Husebye.

Årets YouTuber, Agnete Husebye, har i tre år studert ve studiested Lillehammer. Foto: Privat.

Vår tidligere student Agnete Husebye ble nylig kåret til årets youtuber, men hva vil det si å være nettopp det - en youtuber?

- For meg innebærer det at jeg har min egen YouTube-kanal hvor jeg produserer og legger ut en til to videoer i uka. Jeg legger mye arbeid i hver video, både i opptak og redigering før jeg legger filmen ut. Selve produksjonen, samt å kommunisere med publikummet mitt, utgjør mye av min arbeidshverdag.

For det er det vi snakker om her, en arbeidshverdag. På lik linje med en hvilken som helst jobb, men likevel ganske forskjellig.

- For å få reklameinntekter for produkter jeg viser frem er jeg avhengig av et publikum. Altså at noen følger meg og ser på det jeg lager. Da må jeg både lage videoer som publikum liker og samtidig være tro mot det jeg ønsket å gjøre selv, nemlig å lage morsomme innslag.

Humor og skråblikk

For det var det hun ville da hun startet kanalen for fire år siden. Være morsom og by på seg selv. En slags filosofi om at det hun syntes var morsomt også kunne få andre til å le. Det viste seg å være riktig, for med over 113. 000 følgere fikk hun altså prisen for årets YouTuber.

- Det er klart det er en stor anerkjennelse av jobben jeg har gjort og gjør. Det er den største utmerkelsen i min bransje, en hederspris. Målet nå er at flere får øynene opp for min kanal og at jeg blir mer synlig for nye publikummere.

Men hvordan fungerer egentlig denne type arbeid? Forholder du deg kun til deg selv?

- Jeg ble plukket opp av et talentbyrå som heter SPLAY. Der har jeg min egen manager som foreslår produkter som de tenker kan passe for meg og mitt publikum. Jeg velger selvfølgelig selv hvem jeg reklamerer for og hvem jeg vil samarbeide med. Byrået er behjelpelig med kontorplass, studio og annet jeg måtte ha behov for, men det meste av produksjonen min foregår hjemme på rommet mitt. Det å jobbe alene gir meg en slags frihet, både til å jobbe i mitt eget tempo og å legge opp tiden etter mine behov. Det har vært veldig lærerikt.

Bokutgivelse og studietid

I september kommer Agnete med sin første bok. Boka heter «Agnetesh hacker voksenlivet» og er et resultat av at hun har laget flere videoer på kanalen om lifehacks. Der viser hun på humoristisk vis hvordan hverdagslivet kan bli litt enklere med bruken av forskjellige midler. Som f.eks å tape Ostepopposen til kroppen for å få begge armene fri slik at du både kan være på mobilen og spise Ostepopp samtidig.

Agnete har tatt alle bildene og skrevet all teksten til boka som gis ut av Gyldendal i slutten av september.

Agnete Huseby med pris

Agnete Husebye stakk av med den gjeveste prisen under Gullsnutten.

Samtidig som Agnete har drevet YouTube-kanalen sin og skrevet bok, har hun vært student ved TV- skolen i de siste tre årene.

- Tre år på Lillehammer har vært veldig lærerikt. Jeg har fått mange gode venner blant medstudentene og det var ekstra gøy at mange av mine medstudenter jobbet i fagstaben på Gullsnutten da den gikk av stabelen på Gjøvik i forrige uke. Det jeg kanskje har savnet er mer fokus på mitt fagområde, nemlig YouTube, jeg tror det er fremtiden og det hadde vært gøy om det hadde vært en større del av undervisningen enn det er i dag.

Jo Sondre Moseng, som er instituttleder ved TV- skolen, synes det er flott at studentene viser seg frem og er kreative i valg av uttrykksform.

- Vi på TV-skolen er veldig stolte av Agnete og hva hun har fått til. Vi er opptatt av at våre studenter skal produsere originalt og godt innhold uavhengig av plattform, og Agnetes arbeid inspirerer oss til å gjøre flere prosjekter for YouTube i fremtiden.