Language: NOR | ENG

Vinjekveld, med Olav Vesaas og Aasmund Nordstoga

Få, om noen, nordmann er blitt så ulikt vurdert innen både samtid og ettertid som Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870). Vinje levde i en brytningstid i en ung og uferdig nasjon. Han kastet seg, på skiftende sider, ut i den politiske og kulturelle kampen, og stred med og mot andre fremstående menn i tiden, som Bjørnson, Ibsen, Welhaven, Aasen, Schweigaard og Jaabæk og Ueland. Livsoppgaven hans, dannelsesprosjektet, var ved kunnskap og opplysning å løfte folket slik at det kunne hevde sin selvstendighet både nasjonalt og kulturelt. Hans, i både samtid og ettertid, helt enestående avis Dølen ble blant annet et verktøy i denne gjerning.

Visesanger og gardbruker, Aasmund Nordstoga henter repertoaret sitt på hjemmebane. Gamle viser blir friska opp att med nye arrangement eller ny melodi, med god hjelp av nære musikkvenner. Visene har gjerne ei god historie, eller ei god dose livsvisdom. Den siste soloplata, "Guten", inneholder i sin helhet tekster av dikteren Aasmund Olavsson Vinje, der en kan si at Aasmund, med svært god hjelp av bror Odd, har blåst nytt liv i noen av Vinjes beste dikt.

Tidligere forlagssjef i Det Norske Samlaget, journalist og forfatter, Olav Vesaas ga høsten 2001 ut "Ein tankens hærmann", biografien om Aasmund Olavsson Vinje, som regnes som et standardverk om en av de mest fascinerende og nærgående skribentene i norsk historie. Vesaas går tett på denne motsetningsfylte mannen – overgangsfigur mellom tidsepoker, samfunnsklasser og ulike kulturer; journalist og dikter, frifant og samfunnsrefser, utskjelt og beundret og med flere uvenner enn venner – som skrev om seg selv, rett før han døde, at han kom til å gå ut av livet som en gåte.

Les mer om arrangementet

Litteraturhus Lillehammer er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet på Lillehammer, Lillehammer bibliotekNansenskolen og Norsk Litteraturfestival.