Language: NOR | ENG

NB! Utsatt! Kino: Sameblod

Sameblod filmplakat

Velkommen til visning av SAMEBLOD

Tidspunkt: Ny foreløpig dato: 12. januar 

Sted: AUD 1, Campus Hamar

Klikk her for påmelding (NB! Begrenset antall plasser)

 

HANDLINGSREFERAT

Sameblod er kjærlighetserklæring til dem som forlot og de som ble værende.
Elle Marja, 14, er en reindriftssamisk jente. Hun blir utsatt for rasisme på 1930-tallet, og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Elle Marja begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur.

FILMINFORMASJON

Sameblod er en svensk film fra 2016. Manus og regi er av Amanda Kernell. Filmen hadde premiere på Den 73. filmfestivalen i Venezia, der den vant Europa Cinemas Label for Beste europeiske film og kritikerprisen Fedeora for Beste debutregissør. På Tokyo internasjonale filmfestival 2016 vant filmen «The Special Jury Price» (…), og Lene Cecilia Sparrok vant prisen for beste kvinnelige skuespiller.” (Fra Wikipedia.) 
Handlingen er (primært) lagt til Sverige på 1930-tallet, hvor samene ble tvunget til å gå i svensk skole, for å lære seg svensk språk og sedvane. Tilsvarende behandling og internering av samene har også funnet sted også i norsk historie. Dette kan det med fordel undervises i før elevgruppen blir vist filmen.

EGNETHET I SKOLEN, LÆREPLANREFERANSER

* Klassetrinn: 7. - 10. klasse og videregående 
Sameblod har fått aldersgrense ni år. Medietilsynet begrunner dette med at filmen inneholder ”partier med utrygg stemning og enkelte lite nærgående voldsinnslag”. 
* Relevante fag: Norsk, samfunnsfag, KRLE og naturfag 
Det faglige arbeidet før og etter visningen av ”Sameblod” vil kunne bidra til å nå flere av lærerplanens kompetansemål. Her er eksempler: 
 
NORSK
- Kompetansemål etter 7. og 10. årstrinn og på videregående (studieforberedende utdanningsprogram) innen hovedtemaene Muntlig kommunikasjon og Språk, litteratur og kultur.
SAMFUNNSFAG
- Kompetansemål etter 7. og 10. årstrinn innen hovedtemaene historie, geografi og samfunnskunnskap, og på videregående (studieforberedende utdanningsprogram) innen hovedtemaet Individ, samfunn og kultur.
KRISTENDOM, RELIGION, LIVSSYN OG ETIKK
- Kompetansemål etter 7. og 10. årstrinn innen hovedtemaene Kristendom og Filosofi og etikk.
NATURFAG 
- Kompetansemål etter 7. og 10. trinn innen fagområdet Mangfold i naturen, og på videregående (studieforberedende utdanningsprogram) innen hovedtemaet Bærekraftig utvikling. 
Les mer på  http://www.udir.no/Lareplaner

Info hentet fra hjemmesiden til filmweb.