Language: NOR | ENG

Bjørnsonforedraget 2021

Forfatteren og menneskerettighetsforkjemperen Sara Omar (f. 1986) er årets vinner av Bjørnsonprisen. Hun debuterte som forfatter med romanen «Dødevaskeren» i 2017 (på norsk ved Hilde Rød-Larsen i 2019), som fikk et stort publikum både i Danmark og Norge. Boka beskriver en ung jentes oppvekst og flukt fra et patriarkalsk, undertrykkende samfunn. I 2019 kom romanen «Skyggedanseren» (på norsk ved Inge Ulrik Gundersen i 2020), som følger opp samme tematikk. Sara Omar er selv født i irakisk Kurdistan og flyktet fra krigen på slutten av 1990-tallet. Hun kom til Danmark i 2001, hvor hun fremdeles er bosatt. Ved siden av sitt forfatterskap har hun en lang rekke verv, deriblant som ambassadør for DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur og ungdomsorganisasjonen Crossing Borders. Hun har fått flere litterære priser, og i 2019 mottok hun Rådet for Menneskerettigheders hederspris. Les mer og kjøp billett her. 

Bjørnsonforelesninga skal komme fra en talerstol for fremragende forfattere, med engasjement i samfunnsspørsmål, nasjonalt og internasjonalt. Problemstillinger knyttet til kamp for ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokrati er særlig relevante. 

Arrangementet ble gjennomført for første gang 31. mai 2007 som en del av  Norsk litteraturfestival - Sigrid Undset dagene.

Foredraget skal være en del av de samfunnsmessige formidlingsoppgavene til høgskolen og holdes denne gang i Litteraturhus Lillehammer i sentrum av byen. 

Bjørnsonforelesningen er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet,  Norsk litteraturfestivalNansenskolen og  Maihaugen. Med på laget er også  Lillehammer kommuneGausdal kommune og  Fritt Ord.