Kognisjon, helse og prestasjon (CHAP)

Forskningsgruppa for Cognition, Health and Performance (CHAP) har følgende fokusgrupper:

• Neurocognitive Development. Kontakt: Marita Andreassen (HINN)
  • Performance in Competitive Contexts. Kontakt: Ricardo G. Lugo (HINN)
  • Performance, Applied Cognitive Engineering and Cyber Operations Research Group (PACE-CybORG). Kontakt: Øyvind Jøsok & Benjamin J. Knox (HINN/FORSV)
  • Clinical and Health Psychology. Kontakt: Stefan Sütterlin (HINN/OUS)
  • Human Factors in Cyber Security. Kontakt: Kirsi Helkala (FIH/FORSV)
  • Participation in Physical Education Contexts. Kontakt: Florian Kiuppis (HINN)

Gruppen kan beskrives som interdisiplinær, da den omfatter fagområder som psykologi, filosofi, medisin, pedagogikk, ingeniør og idrett.

Gruppens faglige målsettinger

Hovedrasjonalet bak forskningsgruppen CHAP er å undersøke kognitive mekanismer som fører til bedre helse og bedre generell psykologisk ytelse. Forskningsgruppen forsøker å forstå disse kognitive mekanismene som prediktorer for beslutningstaking, kognitiv-affektiv kontroll under stress og som ledd i god mental helse.

CHAP undersøker grunnforskning og anvendt forskning på helse og ytelse i kliniske og ulike samfunnsmessige sammenhenger.

Hovedgruppen består av fire undergrupper som omfatter utvikling, prestasjon, militærpsykologi og helse. Populasjoner av særlig interesse er - som dokumentert i våre forskningspublikasjoner - barn, ungdom, kliniske populasjoner, idrettsutøvere og unge tjenestegjørende i Forsvaret.

Vi gjennomfører våre undersøkelser med nasjonale og internasjonale partnere ved private og offentlige institusjoner.

CHAP fokuserer på paradigmer og metoder som er uavhengige av snevre faggrenser og som kan benyttes i ulike sammenhenger og innenfor flere forskjellige “bruksområder”.

Våre viktigste målsettinger, bortsett fra forskningsproduksjon, er lærings- og utviklingsmuligheter for gruppemedlemmene, samt å forenkle tilgangen til forskningsverdenen for yngre forskere med ambisjoner og andre interesserte gjennom nyere metoder for forskningsformidling.

CHAP søker å involvere alle nivåer av kompetanse, eksempelvis studenter med forskningsinteresse, høgskolelektorer, og seniorforskere fra ledende internasjonale universiteter og organisasjoner. Vi ønsker å tilby personlige og faglige utviklingsperspektiver helt fra bachelorveiledning til tilgang til internasjonale forskningsnettverk og søknader. CHAP gir muligheter for studentmedvirkning på alle nivåer i våre forskningsaktiviteter.

CHAP har som prioritet å opprettholde og intensivere forskningssamarbeid med internasjonale forskningspartnere. CHAP har per i dag flere eksterne medlemmer og pågående samarbeidsprosjekter. Listen består av samarbeidspartnere med pågående dokumenterte samarbeidsprosjekter som inkluderer forskningssamarbeid, publikasjoner, søknader, veiledningsforhold, samt undervisning.

Nettverk/Internasjonalisering:

Eksempler av eksisterende regionale/nasjonale og internasjonale institusjonelle partnere med aktivt samarbeid (inklusjonskriterier er enten pågående forskningsprosjekter og/eller sampublisering):

• A Mind to Perform (AMTP, UK)
  • AC2E (University of Huddersfield)
  • Army Research Laboratory (USA)
  • Avdeling for beskyttelse av Kritisk Infrastruktur (BKI)
  • BI Norwegian Business School (NOR)
  • Catholic University of Applied Sciences Freiburg (GER)
  • Center for Cyber and Information Security (CCIS; NOR)
  • Cyberforsvaret (CYFOR)
  • eos-Klinik Münster (GER)
  • Equilibrium (LUX)