Nina Grünfeld blir professor 

Førsteamanuensis og filmregissør Nina Frederikke Grünfeld er tilkjent opprykk til professor i TV- og dokumentarregi ved Høgskolen i Innlandet. 

Portrett Nina Grünfeld

Nina Grünfeld kan nå kalle seg professor i TV- og dokumentarregi (foto: Lillian Julsvik). 

Nina F. Grünfeld har vært ansatt ved TV-skolen på Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi ved Høgskolen i Innlandet (HINN) siden 2018. Her underviser hun i dokumentarregi.

Nå har Ansettelsesutvalget ved HINN tilkjent Grünfeld professorkompetanse. 

Komiteen som har vurdert Grünfelds faglige og pedagogiske kompetanse skriver at «hennes omfattende filmproduksjon har et kunstnerisk nivå som klart er i samsvar med etablerte internasjonale og nasjonale standarder. Hun oppfyller både et bredde- og et fordypningskrav samt et kvalitets- og kvantitetskrav. Hennes pedagogiske praksis samt populærvitenskapelige arbeider er også avgjørende for professorkompetansen.» 

– Først og fremst er det en viktig anerkjennelse ikke bare av mitt personlige kunstneriske utviklingsarbeid og pedagogiske praksis, men av hele det feltet som jeg virker innenfor. Når vi vet hvor stor gjennomslagskraft film, TV og andre audiovisuelle medier har, er det uhyre viktig at vi utdanner kompetente fortellere med kritiske evner og kreativ sans – og at vi forsker på uttrykksformene og deres virkning, sier Nina Grünfeld. 

– I løpet av de siste 30-40 årene har vi flere steder bygget opp solide utdanningsenheter med tilhørende anerkjent kompetanse, men de beste vil jeg våge å påstå at ligger i Lillehammer med TV-skolen AMEK og Den norske filmskolen, legger hun til. 

Kombinerer det personlige og det allmenne 

Mest kjent er Grünfeld for tre dokumentarfilmer som på ulik måte handler om faren, psykiateren Berthold Grünfeld: Grünfeld: ukjent opphav, Den døende doktoren og Ninas barn

Her diskuterer hun «identitetsdannelse og skyggene fra jødeutryddelsene på en sammensatt, original og svært verdifull måte», ifølge komiteen. 

Grünfeld har også utgitt boka Frida. Min ukjente farmors krig om hennes farmor som ble drept i konsentrasjonsleiren Ravensbrück i april 1945.

Nå er hun i gang med å adaptere Berit Reisels sakprosa "Hvor ble det av alt sammen?" til et serieformat, og å skrive en fagbok om rekonstruksjon i dokumentarfilm.

Hun er utdannet filmregissør fra Dramatiska institutet i Stockholm og har også utdanning fra Den danske filmskole i København og Universitetet i Oslo. Hun er tidligere leder i fagforbundet Norske filmregissører. 

Komiteen skriver at «Grünfeld har en særegen evne til å kombinere det personlige og det allmenne, og selv om hun ofte tar utgangspunkt i seg selv og sin egen familiehistorie blir dette alltid benyttet som et springbrett for en større og mer allmenn diskusjon omkring historie, mentaliteter, identitet, familiebånd og sosialhistorie. Dette gjør Grünfelds filmer spesielt verdifulle og viktige.»

Kontakt: 

Bilde av Nina Frederikke Grünfeld
Professor
E-post
nina.grunfeld@inn.no
Telefon
+47 61 28 81 53

Av Erlend Moe
Publisert 15. feb. 2022 11:26 - Sist endret 16. feb. 2022 12:42