Programmet for Forskningsdagene er klart

Snart er det tid for årets forskningsdager!

Logo forskningsdagene

Har du en halvtime til å lære noe nytt? Under Forskningsdagene inviterer vi forskere på scenen til å fortelle om noe de kan noe om og brenner for, under logoen «Vettug viten». Det blir i alt 16 arrangementer på folkebibliotekene i Hamar og Lillehammer.

På Lillehammer inviterer vi til frokostmøte, fra halv ni til ni om morgenen. Kanskje du rekker innom på vei til jobb eller skole? 

På Hamar har vi lagt arrangementene til lunsjtida, fra halv tolv til tolv hver dag. Et lite avbrekk i skole- eller jobbhverdagen!   

Blant temaene er plast i havet, kunst i skolen, digital kommunikasjon i familien, energikrisen vi står midt oppe i, spiseforstyrrelser blant idrettsungdom, ulv og cyberkrigen i Ukraina. 

Arrangementene er en videreføring av den faste Vettug viten-arrangementene på Lillehammer bibliotek og litteraturhus, og er et samarbeid mellom bibliotekene og kommunikasjonsavdelingen ved Høgskolen i Innlandet.

Logo vettug viten

...og ellers:  

Forskningsdagene er en nasjonal festival der forskere over hele landet viser fram forskningen sin til folk flest. Mange av arrangementene rundt i landet blir strømmet og du kan lese mer om dette på Forskningsdagenes nettsider.  

Ved Høgskolen i Innlandet kan du blant annet teste VR-teknologi og den virtuelle virkeligheten som er utviklet gjennom forskningsprosjektet GoGreenRoutes. Dette skjer på Hamar 26.september og på Elverum 27.september.

Alle som er nysgjerrige på bærekraftig avl og bioteknologi bør sette et stort kryss i kalenderen 22.september. Innlandet har et unikt kompetanse- og næringsmiljø for bærekraftig avl og anvendt bioteknologi, og på dette kveldsseminaret på Hamar får du et innblikk i havet av muligheter dette skaper – for næringslivet, akademia og deg som er ute etter en spennende jobb.

Onsdag 21. september er det nøyaktig 500 år siden Martin Luthers «Septembertestamentet» kom ut. HINN og Det Norske Bibelselskap arrangerer et fagseminar om oversettelse av hellige tekster i Hamar denne dagen. Det blir også festavslutning på utestedet Gregers i Hamar med quiz, jazz og sang – kalt Bibelpub!

Fakultet for helse- og sosialvitenskap arrangerer digitalt seminar om unge voksne i randsonen til utenforskap, der HINN-forskere presenterer forskning om NAV for NAV-ansatte og andre interesserte.

Hav er tema for årets forskningsdager, og Internasjonale studier inviterer til flere foredrag om hav i internasjonal politikk. 70 prosent av klodens overflate er dekket av hav, mesteparten faller utenfor en bestemt stats myndighet og det kan gi både internasjonal konflikt og samarbeid.

For femte gang blir det arrangert Boman-seminar på Præstgar’n i Snertingdal. Professor emeritus Oddbjørn Evenshaug holder foredrag om «prestekolonien» i Lillehammer og på Helgøya under 2. verdenskrig. Homers Odyssen er også tema, og husvert Hans Olav Brenner gir et lokalhistorisk bidrag.

Senter for digitalisering og bærekraft - CREDS - er Høgskolen i Innlandet sitt nye forskningssenter i Kongsvinger. Dette åpner 30.september, under Forskningsdagene, med taler og faglige innlegg. 

Alle arrangementene er gratis og alle interesserte er velkommen! 

Nyttige lenker

Emneord: forskningsdagene, forskningsformidling, forskning Av Erlend Moe
Publisert 9. sep. 2022 09:54 - Sist endret 12. sep. 2022 11:39