Klare for Forskerkamp

Hvordan formidle flere år med forskning på fire minutter i en lett og underholdende stil på en scene? Det er ekstremøvelsen de sju doktorgradsstipendiatene ved Høgskolen i Innlandet kaster seg ut i.

Bilde av sju deltakerne stående i en trapp

Her er deltakerne: Mélanie Spedener, Ida Syvertsen, Siv Lena Birkheim, Regine Bakken, Ane Bjørnsgaard, Eirik Skjelstad og Ole van Allen.

Torsdag 30.september er det klart for årets Forskerkamp på Hamar teater under Forskningsdagene 2021.

Temaene er veldig ulike: En av deltakerne skal fortelle om storfe på utmarksbeite, en annen om psykiske problemer blant unge, en tredje om flyktningers språkkunnskaper. Alle med mål om at de skal gjøre forskningen sin spennende for dem som ikke kan noe om temaet fra før.

Øvelse gjør mester

Nylig møttes de sju på Hamar til en heldags workshop med instruktørene Karoline Marie Enoksen og Thor-André Walløe fra Storyslam Oslo.

Det er mye latter og nerver i rommet. Det er ikke bare-bare for akademikere som er vant til grundighet og lange tanker å skulle kaste seg ut i dette.

– Jeg er så nervøs at jeg har kramper i magen, sier Eirik Skjelstad.

Deltakerne har tatt med seg hver sin skisse til tekst, som de skal øve på å presentere.  

Instruktørene ber dem stå opp og være den dårligste versjonen av seg selv, for å bli bevisst på hva de ikke skal gjøre når de står på scena på Hamar.  

En av dem vet ikke hvor han skal gjøre av armene. En annen overdriver at hun snakker lavt og ned i gulvet. En prater så fort at det blir uforståelig.

– Dere er så modige! sier instruktør Karoline fra sidelinja.

Når de senere skal framføre teksten på best mulig måte, er det mange komplimenter å få, men noen er nok også glad for at det fortsatt er over en uke til det virkelig gjelder.

Deltaker står på gulvet foran de andre
Ole van Allen foran de andre forskerkamp-deltakerne på workshopen. 

Forskere i kamp

Under arrangementet skal de sju få sine formidlingsevner vurdert av folk i salen og av en jury. Publikum kan stemme via SMS.

Karoline Marie Enoksen og Thor-André Walløe har vært gjennom dette før. To ganger før har de hatt workshop for stipendiatene ved HINN i forkant av Forskerkamp, og de har sett utviklingen til deltakerne fra første gang de møter dem.

– Det har ikke vært åpenbart fra starten hvem som skulle vinne. Vi har fått noen overraskelser, sier de.

Det å plukke ut det viktigste fra flere års arbeid med en doktorgrad til fire hørverdige minutter, er ikke lett. Stipendiatene må gjøre noen knallharde valg.

Men de sju akademikerne er klare på en ting: Dette har de godt av!

Eirik sier det slik:

– Dette burde være obligatorisk for alle som driver med faglig formidling.  

Se deltakerne fortelle om sine forventninger under:

 

Om arrangementet

Årets forskerkamp ved Høgskolen i Innlandet holdes på Hamar teater 30.september 2021 kl. 19.00. Det er gratis adgang.  

Deltakerne er Mélanie Spedener, Ida Syvertsen, Siv Lena Birkheim, Regine Bakken, Ane Bjørnsgaard, Eirik Skjelstad og Ole van Allen.

Emneord: Forskningsdagene, Forskerkamp, Høgskolen i Innlandet Av Erlend Moe
Publisert 20. sep. 2021 16:06 - Sist endret 29. sep. 2021 09:10