Eirik til topps i Forskerkamp

De seks deltakerne i årets Forskerkamp imponerte både publikum og dommere torsdag kveld. Det var svært tett i toppen, men én var hakket vassere enn de fem andre.

Bilde av seks personer på en scene med Forskningsdagene-logoen i bakgrunnen

FERDIGE: En blid og lettet gjeng etter å ha vært med på årets Forskerkamp. Og midt i gjengen, den blideste av dem alle, vinneren Eirik Skjelstad, omringet av sine medkjempere (f.v) Ida Syvertsen, Mélanie Spedener og Ole van Allen. Til høyre for Eirik står Ane Bjørnsgaard og Siv Lena Birkheim. (FOTO: Ole Martin Ringlund, HINN)

– Det var kjempeartig! Jeg vet ikke helt hva jeg skal si akkurat nå!

Han er ikke vant med å ikke vite hva han skal si, vinneren av årets Forskerkamp, Eirik Skjelstad. Og det merket vi da han gikk på scenen i Hamar teater som deltager nummer tre i går kveld.

Eirik fanget publikum umiddelbart med en personlig, engasjerende, morsom og klar fremføring.

Ispedd elementer fra hans tidligere jobb som flyvert fikk han rungende applaus og topp karakterer for presentasjonen han hadde kalt: "Inn i musikken –  ut av skapet". 

År med forskning på fire minutter

Forskerkamp er en uformell konkurranse hvor stipendiater på høgskolen får fire minutter hver til å presentere forskningen sin på en lettfattelig og underholdende måte for dem som ikke kan noe om temaet fra før.

Det hele skjer foran et publikum og et dommerpanel som umiddelbart gir deg en tilbakemelding på det du har gjort og en karakter.

Forskerkamp skjer under Forskningsdagene. I år var det seks deltagere.

Selv om de var få, var spredningen i temaer stor. Her fikk vi alt fra storfe på utmarksbeite til psykiske problemer blant unge, fra flyktningers språkkunnskaper til bærekraftig klima og VR-teknologi i helsetjenesten.

– Jeg synes alle var utrolig flinke! Det er sykt masse bra prosjekter, sa den ydmyke vinneren av konkurransen, Eirik Skjelstad. Han forsker selv innen områdene musikkpedagogikk, kjønnsteori/skeiv teori.

Forsker med hvit frakk på en scene
SNART DOKTOR: Ane Bjørnsgaard hadde visse rekvisitter for å understreke poengene sine rundt ungdoms psykiske helse fra scenen i Hamar teater. (Foto: Tore Høyland, HINN)

Akademia er for alle

Det å stå på en scene og forsøke å forklare år med forskning på fire minutter kan virke både vanskelig og uhåndterlig for mange.

Men de seks stipendiatene som meldte seg til dyst i år har fått opplæring før de deltok. For to uker siden var de på en workshop i Hamar.

Og en slik konkurranse og øvelse er noe Eirik Skjelstad mener flere burde prøve ut.

– Jeg synes dette er noe jeg mener alle unge forskere burde gå igjennom. Jeg tror det er viktig hvis man skal nå fram med forskninga si å lære seg hvordan man kan formidle den på en forståelig måte. 

Og Eirik hadde en større tanke bak det å delta i årets Forskerkamp.

– Jeg vil gjerne nå ut med det jeg forsker på. Ikke bare til akademia, men også til folk flest. Kanskje spesielt til ungdommer som kan tenke at det kanskje er plass til meg i akademia en gang. Jeg vi vise at akademia ikke bare er et sted for eliten, avslutter en lettet og svært glad vinner av årets Forskerkamp.

Deltakerne og tema:

  • Mélanie Spedener (AØB/ALB): Storfe på skogsbeite
  • Ida Syvertsen (PROFF/LUP): Unexpected English in unexpected places
  • Siv Lena Birkheim (BUK/HSV): VR-basert simulering som en metode i opplæring av ansatte i psykisk helsetjeneste
  • Ane Bjørnsgaard (BUK/HSV): Jakten på ungdoms psykiske helse i spennet mellom det sykdomsforebyggende og helsefremmende
  • Eirik Skjelstad (PROFF/LUP): Inn i musikken - ut av skapet
  • Ole van Allen (INTOP/ansatt på AMEK): Do we have enough metals to replace fossil fuels with renewables?

Konferansier: Knut-Øyvind Hagen

 

 

 

Emneord: forskerkamp, hamar teater, stipendiater Av Ole Martin Ringlund
Publisert 1. okt. 2021 09:10 - Sist endret 1. okt. 2021 11:29