Language: NOR | ENG

Oppdaget mini-røye dypt i innsjøen

Oppdaget mini-røye dypt i innsjøen

Professor Kjartan Østbye (t.v.) og doktorgradsstipendiat ved HINN Marius Hassve i båten under feltarbeidet i Tinnsjøen. Foto: Kim Præbel/UiT

Tilfeldigheter gjorde at professor Kjartan Østbye og kollegene oppdaget en ny type røye – dypvannsrøya. 

Dypt nede i Norges tredje dypeste innsjø, Tinnsjøen i Telemark, lever en knøttliten fisk. Det er den fjerde røyesorten som er oppdaget i Norge. 

Det var tilfeldigheter som førte professorene  Kjartan Østbye ved  Institutt for skog- og utmarksfag ved HINN og  Kim Præbel ved UiT Norges arktiske universitet, til denne innsjøen. Etter å ha sett et dypvannsopptak fra sjøen i en tv-dokumentar om Rjukan-aksjonen, kom de på sporet.

Forsøket gikk over to år, før de omsider fikk napp på dyp fra 150 meter helt ned til 350 meter. 

Forskerne fikk bekreftet at de ørsmå fiskene var en egen type røye – bare enda mindre og veldig utseendemessig forskjellig fra dvergrøya de allerede hadde dokumentert i flere andre innsjøer.  

– Vi har spennende resultater på artsdannelse fra andre innsjøer, men i Tinnsjøen er funnene helt unike, sier Kjartan Østbye til  UiTs nettsider

Fiskene i innsjøer i Norge har utviklet seg uavhengig av hverandre siden siste istid. I stor grad har de utviklet seg likt, fordi økologien i innsjøene har vært så lik. Den vesle størrelsen på dypvannsrøya er sannsynligvis en tilpasning til forholdene på det store dypet i Tinnsjøen, hvor det er minimalt med mat.

Piscivor,+Abyssal,+Planktivor+(Kim)+(1)

Den lille dypvannsrøya mellom to eksemplarer av de andre røyeartene. Foto: Kim Præbel, UiT.