Language: NOR | ENG

Bruker potetskrell som konserveringsmiddel

Knut Olav Strætkvern Professor

Knut Olav Strætkvern, professor i bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet. 

 

Forskere ved HINN har utviklet en metode for å trekke antioksidanter fra potetskrell som de deretter tilsetter matvarer for å gi dem bedre holdbarhet. 

Professor  Knut Olav Strætkvern ved  Institutt for bioteknologi er intervjuet om forskningen i denne artikkelen på NRK.no

Forskergruppa hans har funnet en metode for å trekke antioksidantene ut av potetskrellet. Dette skal kunne brukes som erstatning for dagens konserveringsmidler i matvarer.

Nå skal metoden testes på ulike matvarer i større skala. I tillegg skal det lages forretningsmodeller og sikres patentrettigheter.  

– Ved å bruke potetskrell som ellers er avfallsstoff fra potetindustrien gir det både miljømessige, helsemessige og økonomiske fordeler,  sier Strætkvern til NRK

Prosjektet ledes av Høgskolen i Innlandet og Klosser Innovasjon, i samarbeid med matforskningsinstituttet Nofima på Ås og et laboratorium ved Universitetet i York i Storbritannia. Prosjektet har fått 500.000 kroner i støtte av Norges forskningsråd.