Disputas: Alina L. Evans

Disputas: Alina L. Evans

Den 18. mars forvarer Alina L. Evans sin doktorgradsavhandling ved Campus Evenstad. Foto: Jon M. Arnemo

Fredag den 18. mars forsvarer Alina L. Evans sin doktorgradsavhandling ved Campus Evenstad. Tittelen for avhandlingen er: Ecophysiology of brown bears; basic physiology and effects of hibernation, pregnancy, body mass, and capture.

Sammendrag av avhandlingen

Hvordan overlever brunbjørnen 6-7 måneder i hiet uten å spise, drikke eller gå på do? Hvordan vet bjørnen når den skal gå i hi og hva vår den til å gå ut av hiet om våren?  Hvordan regulerer bjørner kroppstemperaturen og hjerteaktiviteten under vintersøvnen og når de er aktive? Og påvirkes bjørner av menneskelig aktivitet? Dette er noen av spørsmålene som besvares i denne avhandlingen.

Sammenlignet med oss mennesker lever bjørner et usunt liv; hver høst spiser de seg feite på bær med høyt sukkerinnhold før de legger seg for å sove i hiet. De går i hi når utetemperaturen nærmer seg frysepunktet og den første snøen har kommet. Fra snøen kommer til april er de helt inaktive, senker kroppstemperaturen til 32-24 grader og pulsen til 10-20 slag i minuttet og lever på oppsparte fettreserver. Men til forskjell fra folk som ikke trener eller som bedriver jo-jo-slanking, taper de ikke muskulatur. Når våren kommer blir den for varm og forlater hiet. Da er den fit-for-fight for en ny sommersesong.

Vintersøvnen er imidlertid nøye tilpasset bjørnens behov. Hvis den forstyrres, kan bjørnen umiddelbart rømme unna eller forsvare seg og det det tar noen uker før den legger seg til å sove igjen. Drektige binner som føder unger i hiet, skrur opp termostaten slik at kroppstemperaturen blir 37 grader under fosterutviklingen. Etter fødselen er det igjen tid for energisparing og når ungene dier er mora tilbake på sparebluss.

Disputasen

Disputasen holdes på engelsk og finner sted i låven på Campus Evenstad fredag 18. mars.

Prøveforelesningen starter kl. 11.15, og selve forsvaret kl. 13.15

Tittel for prøveforelesning er: Changes in physiology during mammalian hibernation

Bedømmelseskomité

Professor O. Lynne Nelson, College of Veterinary Medicine, Washington State Univeristy, USA. 

Dr. Stèphane Ostrowski, Wildlife Conservation Society, USA. 

Professor Torstein Storaas, Høgskolen i Hedmark Campus Evenstad.

Seremonien ledes av rektor Anna Ottosen. 

 

Disputasen er åpen for alle

Sist endret: .