Masterstudie i Portugal

Ingrid fullførte en bachelor i Internasjonale studier med historie ved HINN våren 2021. Nå tar hun en master i politisk økonomi ved Universitetet i Lisboa i Portugal, samtidig som hun gjennomfører praksis ved Norges ambassade i Lisboa. Dette fikk hun muligheten ti gjennom stipendordningen til Erasmus+ om praksis etter avlagt grad.

Under kan du lese om hvordan Ingrid opplevde søknadsprosessen, hvordan hun hadde det da hun studerte i utlandet og om tipsene hun har til deg som vurderer å dra på utveksling.

Foto: Ingrid Langfeldt

Tips hvis du ønsker å studere i utlandet:

  1. Start tidlig! Det er lurt å få oversikt over hvilke muligheter du har, hvordan søknadsprosessen er, hvilke frister man må forholde seg til og hva man eventuelt må kunne dokumentere av tidligere utdanning eller språkkunnskaper.
  2. Vær åpen til nye opplevelser og nye mennesker!
  3. Gå ut av komforsonen og gjør ting du kanskje vanligvis ikke hadde gjort.
  4. Ikke pakk for mye!
  5. Prøv å bli kjent med lokalsamfunnet og folk fra andre kulturer. 
  6. Lær deg et nytt språk. 

– I løpet av bacheloren din dro du på utveksling. Hvordan tror du denne erfaringen påvirket ditt valg om å også ta en master i utlandet?

Jeg tror at utvekslingsoppholdet mitt bidro til å forsterke ønsket om å fortsette videre på en master i utlandet. Som utvekslingsstudent i Tyrkia (Istanbul Aydin University) fikk jeg oppleve og lære hvordan andre utdanningsinstitusjoner fungerer, noe som ga meg et godt grunnlag for videre valg av master og universitet i utlandet. Det kan oppleves som en omfattende og kompleks prosess å søke seg videre på master, spesielt til utlandet der valgene er så mange. Jeg merket at det var godt å ha litt utenlandserfaring, spesielt fra andre utdanningsinstitusjoner, slik at jeg visste hva som var viktig for meg når det kom til valg av studie og universitet. 

– Hvor fant du informasjon, og hvordan foregikk søknadsprosessen?

Min erfaring er at de aller fleste universiteter er flinke til å informere om sine studieprogrammer! Jeg fant mye informasjon på nettsidene til universitetene jeg var interessert i. I tillegg er ANSA en veldig god informasjonskilde dersom man ønsker å studere i utlandet. Selve søknadsprosessen var enkel, da jeg bare trengte å sende inn motivasjonsbrev og vitnemål. Men det kan variere etter hvor man kommer fra og hvilken studiebakgrunn man har. 

– Hvordan opplevde du studentmiljøet?

Studentmiljøet ved universitetet var veldig inkluderende og fylt med studenter som ønsket å bli kjent! Det er mange muligheter når det kommer til bli kjent med medstudenter. Jeg vil si at det er en viktig del av studietilværelsen å ha mulighet til å delta på arrangementer som legger til rette for å bli kjent med nye mennesker. Med en krevende master er det fint med avbrekk der man kan sosialisere og engasjere seg gjennom for eksempel studentorganisasjoner eller sportsklubber. På denne måten blir man også kjent med andre på tvers av studiene! 

– Var det noe du opplevde som utfordrende ved å studere i utlandet?

Jeg tror utfordringene man møter når man studerer i utlandet kan være ganske like de man støter på i Norge. For eksempel er det å være helt ny på studiet, samtidig som man har flyttet til en ny by noe de fleste studenter opplever uansett hvilket land man studerer i. Men, sammenlignet med å studere i Norge kan det av og til være utfordrende å venne seg til en ny tilværelse, selv om det for det meste er en berikelse å bli kjent med nytt språk og en annen kultur.

– Hva vil du si er den største forskjellen mellom å ta et utvekslingssemester og å ta en hel grad i utlandet?

Det er nok mange forskjeller, men det jeg opplever som en av de største er vel det å ha muligheten til å bli ordentlig godt kjent med landet man studerer i. Når man studerer en hel grad får man mye dypere kjennskap til kulturen og menneskene, sammenlignet med når man er på utveksling. I tillegg opplever jeg at det å ta en grad i utlandet er mer intensivt rent studiemessig, fordi man følger hele utdanningsløpet ved universitetet, i motsetning til å bare være der et semester. 

– Hvordan opplevde du det å studere på engelsk, fremfor norsk, i løpet av dine opphold i utlandet?

Personlig har jeg kun positive opplevelser når det kommer til å studere på engelsk. Jeg ser det som en fordel å ha muligheten til å kunne studere på et annet språk enn norsk. Har man en anstendig engelsk, så venner man seg fort til å studere på engelsk, det er i hvert fall min erfaring. I tillegg tror jeg det er en nyttig ferdighet å ha med seg videre etter endt utdanning! 

– Vil du anbefale andre å studere i utlandet, og har du eventuelt noen tips til studenter som vurderer å gjøre det?

Jeg vil anbefale det på det sterkeste. Til alle som vurderer å studere i utlandet; reis ut! Ved siden av det faglige utbyttet, får man muligheten til å utvikle et internasjonalt nettverk og vokse som person fordi man vil møte utfordringer som man kanskje ikke ville fått erfare hvis man hadde blitt hjemme i Norge. 

Jeg tror man har godt av å komme seg ut av komfortsonen sin og utfordre seg selv! På samme tid er det kanskje ikke for alle. Derfor er det lurt å lese seg opp og tenke nøye gjennom hva man vil ha ut av et studie i utlandet.