Mitt førsteinntrykk av praksis på barnevern

Med et åpent sinn og lærevillighet tok jeg fatt på praksisen på studiet. Praksisoppholdet på barnevern har jeg gledet meg til lenge, og her kan du lese om hvordan de første ukene var. 

Kvinnelig student

Fatema gjennomfører nå sin praksisperiode på barnevernsstudiet. Foto : Privat. 

Jeg hadde lenge et håp om å få være i praksis i en barneverntjeneste, et ønske jeg fikk oppfylt av veilederen min på høgskolen. Jeg har vært usikker på hva jeg egentlig ville møte på og hva jobben faktisk innebar, men erfaringen tilsier at jeg har lært utrolig mye på kort tid. Jeg har fått møte foreldre og barn i en hjelpetrengende situasjon, og sett dyktige kolleger hjelpe og veilede dem på en utrolig fin måte. 

Delte meninger om barnevernet

Barneverntjenesten er ikke alltid noe mange forbinder med noe positivt, dessverre. Det kan virke skummelt når noen kommer inn i livet ditt fordi andre har meldt om en bekymring. Selv om jeg visste det fra før, så har det vært noe helt annet å oppleve selv hvor mye bra og god hjelp barnevernet gir til foreldre og barn som trenger veiledning. Enkelte trenger at noen ser dem og stiller opp for dem på en måte mange andre kanskje ikke alltid har muligheten til. Dette gjennom rådgivning, støtte og en lyttende part som er der for at familien skal få det til. 

Barnevernets mål er at foreldre skal få til å være der for barna sine og at de skal få hjelp til å mestre omsorgsrollen. Og de barna som kanskje opplever at hverdagen er vanskelig, skal få hjelp til å mestre det. Det å få det til og føle at ting ikke er vanskelig. Det kan være noe så enkelt som å bestille time hos legen, møte på skolen eller få til å gå en tur. Det trenger ikke alltid å være de store greiene for at noen skal få det til.

En bratt læringskurve

Jeg har brukt tiden fram til nå på forstå veldig mye på veldig kort tid. Dette inkluderer dokumentasjonskrav, lovverk og kommunikasjon med foreldre. Vi har lært mye i løpet av de to første studieårene før praksis, men en del er virkelig ting du bare kan lære i praksis. For eksempel hvordan dokumenter skal se ut og hvordan man forholder seg til lovverket.

Vi snakker mye om hvordan vi skal møte barn og ungdom i studiene, men i praksis handler store deler av hverdagen om møter med foreldre. Noen av dem er inne hos barnevernet for første gang, mens andre har vært i systemet en god stund. Det som er fellesnevneren for alle er at de gjerne vil bli lyttet til og forstått. Det har vært utrolig spennende å faktisk forstå hvordan man skal møte og ivareta dem. 

Jeg har ikke vært ute i praksis lenge og har fortsatt hele høsten foran meg med arbeid i barneverntjenesten. Jeg ser så utrolig fram til veien videre og hva jeg har lært når praksisen er over. Jeg skal holde dere oppdatert.

Av Fatema Al-Musawi
Publisert 15. sep. 2021 21:27 - Sist endret 3. jan. 2022 12:49
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!