Tips til studieteknikk

Som fersk student kan det være krevende å finne en studieteknikk som passer akkurat for deg. Her deler jeg derfor mine beste tips på veien mot å finne min egen skreddersydde studieteknikk. 

Studentambassadørene Trine og Reka.

Å finne riktig studieteknikk er helt avgjørende for å lykkes som student. Foto : HINN. 

For meg personlig har oppmøte til forelesningene vært viktig for å å sikre så stort faglig utbytte som mulig, uavhengig av om forelesningene er obligatoriske eller ikke. For min del som lærerstudent for 5-10. trinn så er alle forelesningene obligatoriske, så det er veldig greit.

Hvordan får du med deg mest mulig av det som blir formidlet under forelesningen? 

Skriv notater med egne ord

Dette er noe du bør ha en aktiv tilnærming til, spesielt som fersk student. Jeg har alltid vært sånn at jeg lærer av å skrive, så jeg skriver nesten alltid notater. Til å begynne med skrev jeg ned alt fra PowerPointene til foreleseren, men den får vi alltid på Canvas, så det har jeg lært meg til at jeg ikke trenger. Så nå skriver jeg heller ned det som blir sagt og eventuelt stikkord fra PowerPointen, men jeg passer på at jeg skriver notatene med egne ord, da husker jeg så mye bedre. Så mitt tips til deg hvis du skal ta notater er å skrive med egne ord og ikke skriv ned alt fra PowerPointen.

Jeg fant ut at det var mye jobb å skrive alt, og da fikk jeg heller ikke med meg hva som ble sagt, og dessuten har vi det tilgjengelig på nett. Det ble mye bedre når jeg kunne se på PowerPointen og bruke egne notater som «kjøtt på beinet». Da fikk jeg utrolig mye mer ut av forelesningene. 

Prøv deg fram for å finne riktig fokus

Hvis jeg ikke noterer, så strikker jeg gjerne, men har fortsatt iPadden klar til å notere på. Spesielt hvis forelesningen er litt svevende, at stoffet er kjent fra før eller at det er dialog så synes jeg det er fint å strikke, for da holder jeg fokus på det som blir sagt. Jeg var også sånn som yngre at skulle vi bare høre etter på læreren, så ble kladdeboka tegna ned med kruseduller. Jeg vet også at det er mange som bruker fargeleggingsbøker for å holde fokus, mens andre bare sitter å hører på. Prøv deg fram, og finn det som passer deg best.

Kollokviegrupper er ikke for alle 

Jeg trives best med å jobbe alene, og har egentlig alltid gjort det. Derfor fungerer ikke kollokviegrupper så bra for meg, og jeg ødelegger gjerne litt for de andre også, fordi jeg ikke klarer å holde fokus. Jeg kan synes at diskusjonsgrupper kan være fint, hvis oppgaven er egnet til å diskutere.

Det kan for eksempel være fint å diskutere skjønnlitterære tekster i norsk for å få høre andres tolkninger og opplevelser av teksten, men i det store og hele så har jeg erfart at jeg i de fleste tilfeller studerer best alene. Men jeg anbefaler alle å prøve å bli med i en kollokviegruppe om du har mulighet til det. 

Kanskje fungerer det for deg? Det skader ikke å prøve.  I verste fall fungerer det ikke optimalt og du blir trolig kjent med noen medstudenter,. 

Hvor studerer du best? 

Har du hjemmeeksamen eller innleveringer så anbefaler jeg deg å finne ut av om du jobber best hjemme eller på skolen. På høgskolen kan du enkelt reservere grupperom, sette deg i kantina eller i en av sittegruppene på skolen. I tillegg har vi biblioteket med sittegrupper og en stille lesesal som man kan benytte seg av.

Jeg trives best hjemme og gjerne i joggebuksa. Jeg har også funnet ut av at det er lurt å flytte seg litt rundt i huset. Hvorfor det fungerer så godt  vet jeg ikke helt, men jeg tror det handler om at det ikke føles så lenge å sitte når man endrer stilling underveis, selv om forskning sier at man bør ta på seg ordentlige klær og ha et fast studiested sånn at kroppen får en rutine å koble seg på.

Her må du finne ut hva som passer best for deg, kanskje er det en kombinasjon?

Samskriving på avstand 

Til slutt vil jeg komme med noen konkrete tips. Det høres kanskje litt rart ut, men når man har skriveoppgaver så har jeg funnet ut at det fungerer veldig bra å snappe med ei venninne. Vi ble enige om at vi snappes igjen om 15 min og da skal begge ha skrevet 200 ord. Dette fungerte kjempebra for meg, for da hadde vi samskriving, men uten at vi forstyrret hverandre. 

Jeg håper du her fikk litt hjelp på veien mot å finne din egen studieteknikk. Mitt aller siste tips som jeg plukket opp på et kurs om studieteknikk er å lage bilder i hodet knyttet til det man ønsker å huske. Som student ved HINN kan du også ta et digitalt kurs i studieteknikk, noe jeg virkelig anbefaler. Lykke til!

Av Trine Stenberg
Publisert 1. sep. 2022 14:57 - Sist endret 1. sep. 2022 14:57
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!