Slik er studenttilværelsen på PPU

Om noen få uker har jeg fullført mine studier ved Høgskolen i Innlandet. Hvordan kan de fire årene som student på Elverum og Hamar oppsummeres?

Portrettfoto av studentambassadør Reka som står ved en isbre.

Fire år med studier ved HINN går nå mot slutten. Foto : Privat. 

Det fjerde året som student på HINN nærmer seg slutten. De tre årene på studiested Elverum og det fjerde året på Hamar vil jeg beskrive som noen av mine fineste år. Det siste året har riktignok vært ganske krevende, der jeg har kombinert studier med mye jobb ved siden av, i tillegg til 12 uker med 100 prosent praksis. Uansett angrer jeg ikke på at jeg høsten 2021 startet på praktisk pedagogisk utdanning. Nå er det kun tre eksamener som gjenstår, og jeg håper at eksamensperioden går fort. Jeg føler jeg har lite overskudd igjen både når det kommer til konsentrasjonsevne, disiplin og tålmodighet, så det skal bli godt å legge eksamen bak seg. 

Fremtiden er ikke spikret

Selv om jeg er ferdig med studier for denne gang, skal jeg ikke si for sikkert at jeg er ferdigutdannet for alltid.  Om det blir master, årsstudium eller videreutdanning som kommer om noen år er jeg veldig usikker på, men det finner jeg ut underveis. 

Tiden mellom praksis og eksamensperioden har jeg stort sett brukt på å følge med på stillingsannonser og skrive søknader. I denne perioden ble det blant annet lagt ut flere aktuelle stillingsannonser både på ungdomstrinnet og videregående skoler i området. Målet er å få jobb fra 1.august, men om det blir en undervisningsstilling eller miljøarbeid spiller ikke så stor rolle for meg. Jeg er interessert i begge deler og ser på begge som relevante med tanke på min utdanningsbakgrunn. 

Slik er året med PPU på Hamar

Året med PPU har egentlig gått veldig fort. Studiet er bygd opp på en fin måte med en veldig god balanse mellom teori og praksis. Etter to uker med undervisning gikk vi tidlig ut og hadde to uker observasjonsarbeid på en valgfri skole. Etter noen uke med undervisning igjen så hadde vi en tverrfaglig uke hvor vi i grupper utarbeidet en undervisningsdag basert på et gitt temaområde.

Semesteret fortsatte deretter med en seks ukers praksisperiode på ungdomsskole, etterfulgt av to uker med undervisning. I  høstsemesteret hadde vi ikke eksamen, mens vi etter jul fortsatte med cirka to måneder med undervisning igjen, før den andre praksisperioden begynte, før det var to uker med oppmøte på Hamar igjen. I mai står fire eksamener på planen før vi har fullført studiet. 

Dyktige formidlere blant foreleserne

Når det kommer til det faglige så har lærerne, både på pedagogikk og i fagdidaktikk, vært veldig flinke til å formidle fagkunnskap samt vært gode rollemodeller. De er også veldig mottakelige for tilbakemeldinger fra studentene for å kunne videreutvikle videreutdanningen. 

Jeg har trivdes veldig godt på PPU. Medstudentene og personer i fagmiljøet har alle vært veldig hyggelige. Jeg har vært heldig og fått ta del av en veldig ansvarsfull og ¨voksen¨ studentgruppe, der alle tar initiativ og jobber seg godt gjennom gruppeoppgaver og andre ting. Med oppmøte to ganger i uken i noen perioder har jeg ikke utviklet noe dype vennskap, men jeg har knyttet kontakter innenfor fagmiljøet og er ganske sikker på at dette blir nyttig når jeg kommer ut i arbeidslivet og vil dele erfaringer. 

Som jeg har nevnt tidligere er jeg veldig fornøyd med valget mitt. Studiet gjør at jeg føler meg langt tryggere i lærerrollen og i yrkesutøvelsen, siden læreplanen, lærerrollen, vurdering, observasjon, tilpasset opplæring, barnas rettigheter, seksualitet, klasseledelse og mange andre temaer har vært nøye gjennomgått og diskutert. Ikke minst har jeg fått mye relevant jobberfaring i praksisperiodene, hvor man skal engasjere seg som en fast heltidsansatt. Jeg vil absolutt anbefale deg å ta PPU på heltid over et år eller deltid over to år om du ønsker å fortsette som lærer etter fullført bachelor eller mastergrad. Det er veldig verdt det! 

Tiden som studentambassadør er over

Med dette innlegget er også tiden som studentambassadør hos Høgskolen i Innlandet over. Det er veldig rart å innse fordi jeg har trivdes ekstremt godt i den rollen og har fått mange fine opplevelser og ikke minst tilbakemeldinger fra studenter som har fulgt meg og tatt utdanningsvalg basert på mine innlegg.

Fornøyde ansikter og gode ord varmer selvfølgelig hjertet mitt. Det har etter fullført bachelorgrad vært litt mindre aktivitet fra min side grunnet stort arbeidspress. Jeg har allikevel blogget, laget studentintervjuer og har vært med på utdanningsmesser i løpet av dette siste studieåret. Jeg er utrolig takknemlig for min tidligere medstudent, Elise, som tipset meg om høgskolens stillingsannonse tilbake i 2019. Dette har vært en veldig givende og meningsfylt jobb, hvor jeg har også fått nye venner, masse erfaring og har tilegnet meg kunnskap jeg tar med videre.

Jeg er selvfølgelig fortsatt tilgjengelig for spørsmål og skal prøve å finne veien tilbake som gjesteblogger i fremtiden. Jeg får se hva livet holder for meg og om det blir noe verdifullt å fortelle til dere i framtiden! 

Tusen takk for nå!

Reka

Av Reka Hodgyai
Publisert 13. mai 2022 14:01 - Sist endret 19. mai 2022 11:04
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!