Slik var det å bytte studiested

Tre år i Elverum er nå etterfulgt av et år på Hamar. De to studiestedene er nokså forskjellige, men allikevel føler jeg meg allerede hjemme i mine nye omgivelser. Men hva er forskjellene og likhetene mellom de to studiestedene?

En eng med blomster foran en innsjø med blå himmel.

På Hamar får du en god del solskinn og byliv nær til vann og natur. Foto : Privat. 

Etter tre fine år i Elverum er jeg nå student ved studiested Hamar. Mye er annerledes, men samtidig tilhører jeg den samme institusjonen og føler meg nok litt tryggere enn hvis jeg hadde startet på en helt ny høgskole. Hamar har jeg egentlig alltid vært glad i, så det er fint at jeg må dit litt oftere dette skoleåret. 

Fordeler med å fortsette utdanningen ved HINN

Jeg er egentlig ganske fornøyd med valget om å fortsette å studere et år til på et annet studiested. Det er alltid greit med litt nye omgivelser en gang, og det å komme inn i et annet fagmiljø kan også være veldig lærerikt. Høgskolen i Innlandet har et veldig bredt studietilbud, så å finne en relevant videreutdanning/master etter fullført bachelor er ikke vanskelig.

Mitt valg falt på Praktisk pedagogisk utdanning (PPU) som åpner dørene til læreryrket for folk med ulike basisutdanninger. Jeg, som har gått bachelor i folkehelsearbeid, har søkt på PPU i kroppsøving. Søkeprosessen var veldig enkel via høgskolens interne søknadsweb, der systemet hentet all nødvendig informasjon om meg og mine tidligere resultater. Ingenting ekstra måtte lastes opp.

Studiestarten gikk også veldig lett, uten noe særlig administrativ trøbbel. Jeg beholdt studentnummeret mitt, og hele prosessen var egentlig ganske lik som et år tidligere da jeg gikk fra andre året til tredje på folkehelse. 

Slik er det å studere i Hamar

Å være student i Hamar er noe helt annet enn i Elverum. Hovedårsaken til dette er i mine øyne studiestedets plassering. Det er lokalisert i en park i hjertet av byen, og hele studiestedet fremstår som veldig livlig.

Det er mange som kommer og går på kryss og tvers i de ulike bygningene som studiestedet består av. I tillegg er ikke studiestedet et avgrenset område, da alle innbyggere har tilnærmet lik tilgang til Midtbyen park. Møtepunktet Fontena virker som en magnet for studentene, her kan du nesten alltid se folk.

I fint vær er det mange som benytter uteområdet til å spise lunsj, og da er det spesielt mye liv og røre. Høgskolen er også et steinkast unna byens kafeer og ulike utesteder, teater, kjøpesenter og ikke minst strandlinje med ulike fasiliteter. Det samme er studentboligene. Det er med andre ord mye enklere å treffe medstudenter etter skolen og man sparer del tid. Denne sentrale plasseringen er derimot ikke så optimal for pendlere som bruker bil som meg, grunnet et begrenset parkeringstilbud for studentene. Pendlere med tog og buss har heldigvis for dem kort avstand til stasjonen og holdeplassene. 

Studiested Hamar

Livet som student er litt annerledes i Elverum hvor studiestedet er plassert cirka 2 km unna sentrum. Her er også alt i en bygning, som har også sine fordeler, men man er sjelden ute, med mindre man har undervisning på friidrettsbanen eller i skogen.

Her blir biblioteket og kantina som et møte- og lunsjsted istedenfor. Bygningen er en felles arena for ulike virksomheter så her kan man også regne med litt trafikk på formiddagene, samtidig som at stemningen er mye annerledes enn i Midtbyen. Den tjue minutter lange  spaserturen eller sykkelturen på ti minutter til sentrum er derimot ikke det verste med tanke på studentenes helse. Plasseringen til Terningen Arena gir også en stor og gratis parkeringsplass til studentene som kommer med bil. 

Studiested Elverum

 

 

Et helt annet studentmiljø

Den andre store forskjellen for meg ligger i studentmiljøet. Jeg er mest vant med idrettsfolk og mange sykepleierstudenter fra Elverum. Disse to studieretningene gir også en særegen kleskode: det er mange som går i tights og i joggesko, eller i klær som kjennetegner helsepersonell. 

I Hamar møter man folk som er kledd litt mer hverdagslig med mer fantasi og farger. Det er også flere fakulteter i Hamar, noe som gjør at studentmiljøet blir fylt med folk som har litt varierte interesser, som for eksempel litteratur, språk, drama, musikk, biologi og spill. 

Dette sikrer også et mer variert studenttilbud når det gjelder fritidsaktiviteter og arrangementer. I Elverum handler mye om studentidrett og quiz i tillegg til store arrangementer som Oktoberfest, Halloween, juleball osv. I tillegg har SINN flere ukentlige tilbud på begge studiesteder. 

Jeg håper at mine erfaringer basert på de siste årene som student hjalp deg til å bli litt bedre kjent med disse to studiestedene.

Reka 

Av Reka Hodgyai
Publisert 11. okt. 2021 21:53 - Sist endret 15. okt. 2021 11:25
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er laget av studentene på HiNN for studentene på HiNN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!