Slik fant jeg riktig studium

Jeg var en av de som lenge ikke ante hva jeg ønsket å studere. Så hvordan fant jeg frem til at økonomi og administrasjon var riktig for meg?

Studentambassadør Stian Karlsen.

Jeg trengte noen år etter videregående for å finne riktig studieretning på Lillehammer. Foto : Privat. 

Jeg heter Stian, og studerer nå på studiested Lillehammer, men veien hit har ikke vært skrevet i sten. Etter videregående var jeg veldig usikker på veien videre, og for meg var det da naturlig å ta et friår. Jeg var først ett år på folkehøyskole før jeg valgte å jobbe.

Brukte tid på å finne riktig studium

I mitt første utkast til Samordna opptak hadde jeg søkt på alt fra økonomi, til psykologi, idrettsvitenskap og arkeologi. Interessante og attraktive studier, men uten en klar fellesnevner. Dette året endte jeg opp med ikke å studere i det hele tatt, noe jeg absolutt ikke angrer på.

Etter å ha jobbet en stund tok jeg runden med å prøve litt forskjellige studier, fortsatt uten særlig hell, før jeg etter hvert valgte å kombinere tidligere retninger og fag med en bachelor i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Innlandet.

Jeg har ofte misunnet studentene som tidlig har funnet riktig utdanningsretning. De som har klart å treffe på riktig retning med en gang de har gått ut av videregående og skaffet seg relevante jobber i ung alder. Likevel vet jeg at for min del, så trengte jeg litt ekstra tid på å finne ut av hva jeg ville bruke tiden min på.

Jeg er en person som har mange interesser og hobbyer jeg liker å drive med. Jeg føler jeg kunne valgt mange ulike studieretninger og jeg hadde sikkert blitt fornøyd med flere av dem. Det er så mange kule studier der ute, og jeg slet voldsomt med å bare velge ett av dem.

På den andre siden har jeg erfart at det kan være lurt å lage ett skille mellom en hobby og fremtidig yrke. Bare fordi du har en aktivitet eller hobby du liker å drive med, er det ikke sikkert du liker å jobbe med det resten av livet.

Om du virkelig brenner for noe, så kjør på.  Men om du var litt tvilende som meg, kanskje det er best å vente litt?

Husk at studielånet etter hvert skal betales tilbake!

Dette er likevel ett skille som alle må finne ut av selv og jeg sier ikke at mitt valg er en slags fasit for alle. Det er vel ofte sånn at man ofte må hoppe ut i det for å finne svaret.

Portrettfoto Stian Karlsen.
Jeg er nå inn i mitt siste år på bachelor i økonomi og administrasjon. Foto : Privat. 

En litt eldre student

Hvis du er som meg, kan du fort føle deg litt gammel når du omgås yngre studenter som snakker om russetida på sommeren og videregående skole uten eksamener.

Det er nok mange potensielle studenter i midten av 20-årene som har erfart mye av det samme som meg, og som holder døra litt på gløtt med tanke på å ta høyere utdanning i fremtiden, men samtidig er litt nervøse for hva de eventuelt har i vente.  

Personlig så jeg alltid på det mer som en fordel for meg, enn noe annet. Dette er nok noe som varierer veldig fra person til person, men jeg var en av dem som ikke hadde motivasjon til å kontinuerlig sitte på lesebenken i mine yngre dager.

Jeg visste veldig godt at jeg ikke var klar for det og endte dermed opp med å starte litt senere enn de andre.  Jeg merket med en gang at jeg hadde større motivasjon til å studere. At jeg fikk bedre karakterer, og ikke minst at jeg faktisk hadde lyst til å lære. Det er noe jeg nok ikke hadde hatt om jeg valgte å studere med engang jeg kom ut av videregående.  

Om du skulle føle at du har valgt feil retning, eller om du kanskje angrer på at du enda ikke har tatt noen utdanning vil min anbefaling alltid være at det aldri er for seint å starte med noe nytt.

Studer når du er klar for det

For meg var det med andre ord hel riktig å starte med høyere utdanning litt senere enn det som kanskje er normalt. Jeg anbefaler likevel alle å studere når de er klare for det! Enten om det er rett etter videregående, eller om det blir senere.

Studietiden er en fantastisk tid, men for meg var det naturlig å vente litt. Om det er flere som meg der ute, kan jeg betrygge dere med at alle trenger en «bestefar» eller fem i klassen.  Det er ingen som har tid til å henge seg opp i hvor gammel du er på en høgskole, de fleste er altfor opptatte med pensum, Tinder, Tik-Tok eller hva de skal drikke på byen til å henge seg opp i det. 

Jeg føler meg like mye student som de andre, jeg får like mye fylleangst etter en litt for fuktig tur på byen og jeg hater like mye å spise nudler til middag på ett stramt budsjett som andre studenter.

Skulle jeg ha kommet med en siste refleksjon så ville det vært for de yngre studentene at det er fantastisk at dere har funnet riktig retning så tidlig.  Og for dere andre som ikke har det, så er det aldri for seint å snu! Jeg tenker at det å bruke tre til fem år på å snu/bytte retning, er bedre enn å bruke flere tiår i en jobb eller bransje du ikke trives i.  Om du har brukt lang tid på å finne ut av hva du vil bli, så bruk heller det som motivasjon til at du nå endelig kan putte all din energi der den hører hjemme.   

Av Høgskolen i Innlandet
Publisert 4. nov. 2022 11:18 - Sist endret 4. nov. 2022 11:18
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!