Slik blir det fjerde året på lærerstudiet

Til høsten er jeg endelig tilbake som fulltidsstudent, noe jeg virkelig ser frem til. Så hva venter i det fjerde året som lærerstudent?

Kladdebok det står next step på, ligger på et bord med penn, kaffekopp og iPad

Til høsten er jeg endelig tilbake som fulltidsstudent. 

Jeg har det siste året vært 50 prosent student, men når høstsemesteret 2022 starter er jeg endelig tilbake for fullt. Da venter et spennende studieår med en litt spesiell timeplan og en ny klasse. 

Dette skal jeg lære mer om

Neste studieår består av masterfag, pedagogikk og elevkunnskap (PEL) og praksis. Timeplanen er lagt opp til at vi har to undervisningsdager i uka. Vi har to uker med pedagogikk og elevkunnskap, så en uke med masterfaget, norsk for min del og slik rullerer det.

Praksisen kommer ikke før i mars, og da skal vi ha tre uker med praksis på ungdomsskole, noe jeg ser frem til. I år skal jeg på en av de lokale ungdomsskolene, så det blir spennende! Noen jeg kjenner har vært i praksis der tidligere og hadde en bra praksis, så jeg satser på at det blir vellykket for meg også.  

 

Tabell som viser timeplanen
Slik ser timeplanen min ut neste år.

 

At fagene rullerer er helt greit, siden det blir fint å kunne fokusere på et av fagene om gangen. Men jeg syns fagene kunne holdt seg til de samme undervisningsdagene så det ble litt lettere å holde styr på. Det siste halvåret har jeg bare hatt undervisning en dag i uka, så det blir en overgangå ha flere undervisningsdager til å begynne med, men det går seg nok til. 

I norsk så er det litteratur og vitenskapelig teori og metode som står på planen. I pedagogikk og elevkunnskap er det den profesjonelle lærer og den forskende, kreative og etisk bevisste læreren som står for tur. Jeg gleder meg særlig til litteraturemnet i norsk og håper det inneholder hvordan vi kan jobbe med litteratur i skolen med elevene. Jeg er jo veldig glad i å lese og høre lydbøker, så jeg håper jeg kan inspirere elevene mine til å like litteratur. Når det kommer til emnene i PEL så håper jeg de har et pedagogisk utgangspunkt og ikke et historisk. Da mener jeg at vi jobber konkret med hva den profesjonelle læreren er, og ikke hvordan den historisk har utviklet seg.

Nye medstudenter å forholde seg til

Høsten 2021 begynte jeg i en ny klasse, ettersom jeg har tatt tredje studieår over to år, og  foreløpig har jeg bare møtt en liten del av klassen. Når vi skal ha faget pedagogikk og elevkunnskap til høsten så er hele klassen samlet, så det blir litt som å begynne i ny klasse en gang til. Det kommer nok til å gå helt fint, men noen ekstra nerver melder nok sin ankomst rett før studiestart. 

Tilbake som fulltidsstudent

Det å gå tilbake til å være fulltidsstudent blir spennende, da jeg har blitt veldig komfortabel med å bare ha et fag og en undervisningsdag i uka. Jeg er litt redd for at det skal bli overveldende og at jeg blir veldig sliten til å begynne med, men jeg var jo heltidsstudent første og andre året og det gikk jo fint.

Så skal det sies at jeg har trivdes ganske godt med å kunne bruke så mye av hverdagen min til det jeg vil selv, så det blir litt vemodig å ikke ha like mye frihet. Samtidig så nærmer studiet seg slutten, så det er mye spennende som skjer, med tanke på blant annet masteroppgaven. 

Skal jeg være helt ærlig så ser jeg ikke helt fram til å bli fulltidsstudent da det vil kreve mye mer av meg. Jeg må på skolen dobbelt så mye som nå, og må jobbe dobbelt så mye med fag. Jeg bruker mye energi på endringer og å være fysisk på skolen, så det blir spennende å se hvordan det blir. Samtidig så tror, eller egentlig så vet jeg at jeg ser litt dystert på det, fordi jeg har vært fulltidsstudent uten problemer før og det skal egentlig ikke være et problem. Jeg er nok bare litt redd for at det skal bli for mye.

Samtidig så har jeg fått til veldig mye den siste tiden. Jeg har gjennomført praksis på en god måte, og har til og med mange vikartimer i klassen. Jeg har klart meg fint i ny klasse og håper at året som kommer gir meg enda mer positivt!

Av Trine Stenberg
Publisert 20. mai 2022 11:02 - Sist endret 21. juni 2022 11:04
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!