Derfor jobber jeg som lærervikar

Min studenttilværelse på Hamar åpner for at jeg kan kombinere studier med meningsfulle og relevante jobber. Hvilket utbytte får jeg av dette? 

Studentambassadør Trine og praksislæreren.

Praksislæreren min har betydd mye for meg under tiden som lærerstudent. Foto : Privat. 

Som student er et av valgene man må ta om man vil ha jobb ved siden av studiene eller ikke. For meg som bor hjemme og ikke tar opp studielån eller får stipend, var valget etter hvert enkelt. Jeg ønsket å ha jobb ved siden av studiet.

Slik er det å være vikar på skole

En av de mest åpenbare jobbene man kan ha som lærerstudent er å være vikar på skole. Selv er jeg vikar på en av praksisskolene jeg tidligere har vært på og stortrives med det. De aller fleste skolene ønsker å ha studenter som vikarer, både for å få de ut i arbeidslivet, men også fordi de kjenner elvene hvis de har vært i praksis der tidligere. Så her gjelder det altså å gjøre et godt inntrykk når man er ute i praksis og deretter melde interesse for vikartimer.

Varierte arbeidsoppgaver

Tidligere har jeg blogget om en praksislærer som reddet både meg og praksisen, og i tillegg har hun reddet lommeboka! Jeg er vikar/assistent på skolen, og har vært det siden jeg sluttet i praksis. Det er selvfølgelig varierende hvor mye jeg jobber, men i perioder er det mye!

Når man jobber som vikar på skolen, så er det flere ulike oppdrag man kan få. Jeg har vært vikarlærer i fag som mat og helse og tegning, vikar for assistent for trinnet og nå i det siste en ekstra ressurs for elever som trenger mer oppfølging.

Det er selvfølgelig morsomst å være vikarlærer, men jeg syns de andre jobbene er interessante også. Som assistent og ekstra ressurs så jobber man jo tettere på elevene, og gjerne de med ulike utfordringer, noe jeg lærer jeg utrolig mye av. Noe av det som gleder meg aller mest er å kunne hjelpe elevene til å mestre utfordringene på skolen og kunne bidra til at de har en fin hverdag.

 

En verdifull vikarjobb

For meg personlig er denne vikarjobben ganske stor og har vist seg å være viktig. Ser vi tilbake til januar så vurderte jeg å utsette studiet enda et år fordi jeg hadde utfordringer med angst, noe som gikk utover praksisen, og delvis la min skjebne i praksislæren sine hender.

Jeg var klar til å gi opp, men hun skulle få meg igjennom, koste hva det koste ville. Nå sitter jeg her 10 måneder senere og jobber som vikar. Det er helt utrolig å tenke på! Jeg er utrolig takknemlig for praksislæreren og lærerteamet jeg var i praksis hos og nå jobber med for en så god mottakelse og hjelpen jeg har fått, også er jeg litt stolt over meg selv også.

 

Godt rustet for arbeidet

Når jeg er vikar kommer jeg i stor grad til et fastsatt opplegg der mye er klart, men verktøyene jeg har skaffet meg på studiet kommer absolutt til sin nytte. Spesielt kunnskap om pedagogikk og fag gjør det mye lettere for meg å gjennomføre jobben på en god måte. Så det tror jeg er en av de beste tingene jeg har fått meg fra høgskolen så langt, en verktøykasse med mange verktøy i! Jeg har også lært at jeg passer bedre med elever med lærevansker, enn de elevene som er mer voldsomme og utagerende, og det hadde jeg jo ikke visst hvis jeg ikke hadde jobbet så mye som vikar.

Trine som smiler.
Valget om å kombinere studier med jobb som vikarlærer var det riktige for meg. Foto : HINN. 

Lærerstudenter kan jobbe som miljøterapeuter

Visste du at lærerstudenter også kan jobbe som miljøterapeuter?

Det visste ikke jeg før nå nylig. Og for oss som går på Hamar, så er det flere boliger og institusjoner man kan søke seg til. Jeg har store planer om å søke meg til en helgestilling, i håp om mer relevant erfaring under studiene, samt litt mer penger inn.

Å jobbe som miljøterapeut har jeg aldri gjort, men jeg innbiller meg at det vil innebære noe av det som er essensen av å være lærer, nettopp hjelpe mennesker til å mestre hverdagen og forhåpentligvis lære de noe på vegen.

Jeg oppfordrer alle grunnskolelærerstudenter og alle andre med tilstrekkelig kapasitet til å ta deltidsstillinger/vikartimer innenfor det du skal jobbe med i fremtiden, fordi du lærer så mye av det. Du får teorien på høgskolen og bruker det i aksjon som vikar. Jeg tok ikke på meg vikartimer før i år, og det angrer jeg så mye på. Nå nyter jeg tiden som vikar, der jeg får brukt kompetansen min og får relevant erfaring, samtidig med at jeg tjener penger og trives godt med kolleger og i timene med elevene.

Av Trine Stenberg
Publisert 11. nov. 2022 13:23 - Sist endret 11. nov. 2022 13:23
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!