Jeg har også opplevd karakterpress

Enkelte studenter føler tidvis på et press om å få høye karakterer. Jeg er en av disse. Så hva kan vi gjøre når det føles at så mye står på spill?

Portrettfoto Emilie Teig.

Studenttilværelsen innebærer mye mer enn karakterer. Foto : Privat. 

Alle som har gått på skole og har fått karakterer på et eller annet tidspunkt har følt på karakterpress. Kanskje fra familie, venner, andre studenter, lærere eller rett og slett fra deg selv. Jeg har i hvert fall det.

Mitt forhold til karakterpress

Jeg heter Emilie og studerer bachelor i rettsvitenskap ved studiested Lillehammer. Dette studiet består av mange ambisiøse og dyktige studenter, med tidvis stort fokus på nettopp karakterer.

Personlig så kan karakterpress bli altoppslukende. Hele livet kan føles som at dreier seg rundt karakterer. Blir ikke karakterene som jeg forventer faller hele verden sammen og jeg drukner i den. Det har skjedd, og skjer fortsatt. Kanskje er dette noe jeg må jobbe med resten av livet, men heldigvis skal jeg jo ikke få karakterer for alltid.

For meg er det viktig å minne meg selv på at jeg er så mye mer og livet er så mye mer enn karakterer. Derfor setter jeg av en viss tid i løpet av dagen til skole, og resten av dagen gjør jeg noe helt annet. Det viktigste for meg er å komme meg ut i løpet av dagen, om det er på tur, for å trene eller noe annet gøy. Finn noe som gjør at du ikke tenker på skole. For meg er det frisk luft, en tur i stallen, trening og å være sosial som er løsningen.

Emilie som rir på en hest i solskinn.
En tur i stallen er en viktig avkobling for meg i hverdagen. Foto : Privat. 

Kanskje kan det hjelpe å ta en telefon til en god venn eller til mamma for å snakke om noe helt annet? Men blir det for ille bør man jo oppsøke noen å snakke med, for eksempel samtaletjenesten til Sinn.

Et ønske jeg har hatt lenge er at en advokat som i dag har en jobb hen elsker, kan si at «jeg hadde ikke toppkarakterer, og jeg er kjempefornøyd med jobben min». For jeg er helt sikker på at det finnes noen som kan si dette. Og det er vel det alle frykter. At man skal ende opp med en jobb man ikke liker fordi man har fått for dårlige karakterer.

Karakterpress er et tema vi alle burde tenke litt på. For det er trist og synd at veldig mange glemmer at studenttilværelsen er så mye mer enn en karakter. Livet er så mye mer enn en karakter. Og at livet er så mye mer, er det som får meg til å puste ut og slippe dette presset. Også er jeg overbevist om jeg kan få til akkurat det jeg vil selv om jeg ikke får kun toppkarakterer.

Livet er mer enn karakterer

For jo flinkere jeg er til å finne på andre ting enn skole, jo mer overbevist blir jeg om at livet har mye mer å by på enn de karakterene jeg får og den prestasjonen jeg gjør på skolen.

Sommerbilde Emilie.
På sikt er målet mitt å ta master og jobbe som advokat. Foto : Privat. 

Kanskje høres det litt banalt ut, men for meg så har dette med karakterpress vært et reelt problem og noe jeg har vært nødt til å jobbe med. Og jeg har blitt god på å takle karakterpress, men det har jo tatt litt tid. For det er et veldig stort fokus på karakterer, og kanskje spesielt på jussen eller studier hvor man skal bruke karakterene for å søke seg videre. Eller de studiene hvor det er relativt få jobbmuligheter i etterkant.

Jeg er hvert fall lei av at temaet er «hva fikk du?», og ikke «er du fornøyd?».

Enkelte håper at andre gjør det dårlig, og det er veldig trist. For det er ikke sånn at du blir noe flinkere av at andre gjør det dårlig, eller at du blir noe dårligere av at andre gjør det bra. Faktisk tror jeg vi alle hadde hatt det litt bedre hvis vi hadde vært flinkere til å heie hverandre frem.

Et godt miljø på studiet

Jeg har vært heldig med min vennegjeng, for vårt fokus er ikke på karakterer. Vi er gode på å fokusere på å ha det gøy sammen og ikke på hvordan vi presterer på skolen, men vi heier på hverandre. Selv om det er fokus på karakterer også på vårt kull, så prøver jeg i størst mulig grad å unngå å blande meg inn i de samtalene. Også synes jeg folk er gode på å respektere om man ikke ønsker å ha fokuset sitt her.

Hvis du er som meg og kan føle at en karakter får en litt for stor plass i livet, har vi begge noe å jobbe med, men nå vet du i hvert fall at du ikke er alene.

I bunn og grunn vet jeg at jeg har en god utdanning etter fullført studium på HINN. Det finnes flere muligheter for å søke seg videre til master, og det går også an å begynne i jobb eller bruke bacheloren til noe helt annet.

Det er jo tross alt skikkelig bra bare å komme inn på bachelor i rettsvitenskap ved HINN, og det er et hav av jobbmuligheter. Personlig er planen å ta en master, og jeg håper å jobbe som advokat etter hvert.

Av Høgskolen i Innlandet
Publisert 28. okt. 2022 13:34 - Sist endret 28. okt. 2022 13:34
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!