Enkle økonomitips til studenter

Som student bader man ikke akkurat i penger, men etter noen år ved HINN har jeg gjort meg noen nyttige erfaringer. Noen tips og triks knyttet til sparing og forbruk deler jeg med dere her.

Portrettfoto Emilie.

Noen små grep kan gjøre studenttilværelsen litt enklere rent økonomisk. Foto : Privat. 

Jeg heter Emilie, og er nå inne i mitt tredje år på bachelor i rettsvitenskap på studiested Lillehammer. Personlig er økonomi noe jeg tenker mye på i hverdagen.

liker ikke å gå glipp av noe og er opptatt av å leve litt ved siden av studiene. Da er det viktig å være litt nøye med økonomien for å få det til å gå rundt. I løpet av disse årene har jeg plukket opp noen tips og triks knyttet til økonomi og forbruk som jeg håper dere kan ha nytte av.  

Vær bevisst på eget strømforbruk

Strøm er kanskje det som stresser meg mest om dagen. Derfor er jeg veldig nøye på å skru av lys i de rommene jeg ikke er i, jeg dusjer på treningssenteret og jeg ønsker å bli bedre på å lage mat med samboerne mine.

Det siste kan jeg ikke si jeg er god på, men jeg vet at det er lurt, så jeg anbefaler det allikevel. Og en ting som jeg nettopp tok meg selv i å gjøre, lukk kjøleskapsdøra selv om du bare skal ta på ketchup, eller helle i et glass melk. Du slipper nemlig ut en god del kulde om du gjør dette like ofte som meg. I tillegg er det lurt å følge med på de ulike strømselskapene og sammenligne prisene for å finne det rimeligste alternativet.

Kjøp etter kilopris

For å gjøre innkjøp av mat billigst mulig bør du begynne å se på kilopris. Her kan du spare mye. Stort sett er det billigere kilopris på større pakninger, og hvis du er som meg og elsker kylling så er dette virkelig et tips du burde ta til deg. I tillegg anbefaler jeg å handle kun en gang i uken. Dette kan være ganske vanskelig og jeg må selv ta meg sammen litt her, men det er absolutt verdt det om du ønsker å spare penger.

Sett opp budsjett og regnskap

Dette er et fryktelig kjedelig tips, men sett opp budsjett og/eller regnskap. Personlig lager jeg kun regnskap for å få en oversikt over det jeg bruker penger på i måneden, så har jeg et slags budsjett i hodet. Jeg tror det er mange måter å følge dette tipset på, men ved å være bevisst på hva man bruker penger på blir man automatisk flinkere på å spare.

Kjøp brukte pensumbøker

Dette er kanskje det tipset jeg selv liker best. Sjekk Bookis. Det er tidenes studenttips. Her er det enormt mye å spare, for det blir dyrt om du skal kjøpe alt pensum helt nytt.

Tren på studiestedet om mulig

Hvis du vil ha det aller billigste treningssenteret anbefaler jeg deg å sjekke om det er treningssenter på skolen. På Lillehammer finnes det treningssenter som koster cirka 600 kroner i året. Ellers anbefaler jeg å sjekke alle treningsstudioene i nærheten, for det finnes flere billigere alternativer enn de største kjedene.  

Del abonnement med venner

Dette tipset burde jeg virkelig ta til meg selv. Kanskje er du også en av de som helst vil ha abonnement på alle strømmetjenestene der ute?

Jeg er i hvert fall en av dem, og da anbefaler jeg å dele med en venn eller i hvert fall passe på å si opp de du ikke lenger bruker. For jeg er veldig god på å hoppe på et abonnement når de har tilbud, så planlegger jeg å avslutte det når tilbudet er over, men det er det lett å glemme. Her kan jeg spare en del.

I tillegg har jeg en gang jeg skulle leie en film ett eller annet sted klart å binde meg til et abonnement uten å skjønne det, og plutselig var jeg trukket hver måned i et halvt år før jeg klarte å finne ut av og avslutte det. Så følg med på kontoen og hvor trekkene kommer fra.

Portrettfoto av Emilie på en bro om sommeren.
Å dele abonnement og bruke studentrabatter er to enkle tips som kan være til hjelp i hverdagen. Foto : Privat. 

Benytt deg av studentrabatter

Dette tipset synes jeg er mest vanskelig å følge selv, men hvis man er god på å sjekke for studentrabatter er det mye å hente her. Du kan for eksempel få rabatter hos tannlege, på treningssenter eller når du skal bestille pizza fra enkelte restauranter. Du kan også få rabatt på forsikring hos enkelte virksomheter om du er student.

Vurder fleksible deltidsjobber

Til slutt vil jeg ta opp dette med deltidsjobb. Personlig jobber jeg som studentambassadør og som mentor i MentorNorge. Begge disse jobbene er veldig fleksible, og det er derfor jeg har mulighet til å ha de. Det er selvfølgelig lurt å ha en deltidsjobb hvis man trenger ekstra penger og har kapasitet, men personlig er ikke jobb høyt på prioriteringslista.

Av Høgskolen i Innlandet
Publisert 12. sep. 2022 10:25 - Sist endret 18. okt. 2022 16:01
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!